ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - «Μαραθώνιος η άρση των μέτρων»: Τι είπαν Τσιόδρας - Χαρδαλιάς για τους περιορισμούς

Κορωνοϊός - «Μαραθώνιος η άρση των μέτρων»: Τι είπαν Τσιόδρας - Χαρδαλιάς για τους περιορισμούς
ΙΝΤΙΜΕ

Απάντηση στις φωνές που ζητούν σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, έδωσαν ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη τους συνέντευξη Τύπου.

«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», είπε ο καθηγητής, αναφέροντας πως «διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις».

Είναι ελάχιστες αυτές που συζητούν άρση των μέτρων, όπως η Αυστρία, σημείωσε, φέρνοντας σε αντιπαράθεση αυτό το παράδειγμα με εκείνο της Ιαπωνίας, που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η Γουχάν», σημείωσε, «θα άρει τα μέτρα μετά από τρεις μήνες».



Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει ως κυρίαρχο στόχο την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος επανέλαβε τον κίνδυνο του εφησυχασμού.

«Πρέπει να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις θεωρίες ορισμένων επιστημονικών κύκλων του εξωτερικού που κάνουν λόγο για άρση και επιβολή μέτρων ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Όπως σημείωσε οι εν λόγω κύκλοι παρομοιάζουν την προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση με την οδήγηση ενός οχήματος σε έναν μακρύ δρόμο με στροφές.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στα μέτρα και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

«Με τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την επιδημία», συμπλήρωσε.

Χαρδαλιάς: Μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση

«Η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος επέμεινε ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη».

«Αναπτύσσεται μία συζήτηση για αποκλιμάκωση των μέτρων. Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει μία ανάγκη να δούμε πότε τελειώνει αυτό, πρέπει να είναι σαφές, όμως, ότι δεν είμαστε εκεί».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, σε έντονο ύφος, ότι «μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν τα μέτρα χωρίς καμία χαλάρωση», ενώ συνεχίζοντας διευκρίνισε τις παραμέτρους που θα κρίνουν πιθανή χαλάρωσή τους.

«Στη συνέχεια και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα πάνε καλά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το πότε και με ποιος ρυθμούς θα γίνει αποκλιμάκωση. Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι επιστήμονες».



Εξέφρασε κατανόηση απέναντι στο γεγονός ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να κουράζονται από την κατάσταση, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να υποδείξουν υπομονή και επιμονή στον στόχο.

«Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε και δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα είναι όλα φυσιολογικά. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο».

Τέλος, είπε για πολλοστή φορά ότι «φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό» και χαρακτήρισε παντελώς ανεύθυνη τη στάση ορισμένων που ψάχνουν να βρουν τρόπος να πάνε στα χωριά τους.

81 οι νεκροί

Αυξήθηκαν κατά δύο οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο με το σύνολό τους να έχει πλέον φτάσει στους 81, όπως γνωστοποίησε o κ. Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε επιπλέον 77 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην Ελλάδα οι ασθενείς είναι 1.832.

Όπως σημείωσε, διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, οι 19 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 72% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Δέκα άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αναφορικά με τους θανόντες, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως 23 εκ των 81 είναι γυναίκες, ενώ η μέση ηλικία των νεκρών είναι τα 74 έτη. Το 88% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν περασμένης ηλικίας.

Εκ των 1.832 κρουσμάτων, οι 501 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ακόμη 679 συνδέονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά έχουν ληφθεί 28.584 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ