ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας για τεστ: Αδύνατος, λανθασμένος και σπατάλη πόρων ο μαζικός έλεγχος

Κορωνοϊός - Τσιόδρας για τεστ: Αδύνατος, λανθασμένος και σπατάλη πόρων ο μαζικός έλεγχος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα εργαστηριακά τεστ για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. 

«Μια στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής και αντίστοιχη ικανότητα του συστήματος υγείας. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου για επιβεβαίωση της νόσου -με τα κριτήρια που έχουμε βάλει σαν επιστημονική ομάδα και στην Ελλάδα- χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα, όπως σας έχω πει κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα», συνέχισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών θα ήταν αδύνατος, αλλά και λανθασμένος, υπό την έννοια πως θα οδηγούσε σε λάθος σπατάλη πόρων, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.

Όπως είπε, ο σκοπός είναι να «τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

«Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας».

Ωστόσο, για την ώρα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως στην Ελλάδα παραμένουμε στη φάση του μετριασμού.



«Σε αυτή τη φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ».

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η θνησιμότητα από τον κορωνοϊό όπως καταγράφεται έχει δείξει σημαντικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες.

«Στην πατρίδα μας εξακολουθεί να παραμένει στα πλαίσια του αναμενόμενου σε αυτή την περίοδο του έτους», είπε και τόνισε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας όλων, που τηρούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Στους 83 οι νεκροί, 84 οι διασωληνωμένοι

Σε 1.884 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, μετά τα 52 νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ σε συνολικά 83 ανέρχονται οι θάνατοι στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή.

Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Εκ των θανόντων, οι 23 είναι γυναίκες, η μέση ηλικία τους τα 74 έτη, ενώ των 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν προχωρημένης ηλικίας.

Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 14. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ