ΕΛΛΑΔΑ

Independent: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού

Independent: Πώς η Ελλάδα κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορωνοϊού
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ένα εγκωμιαστικό άρθρο για τον τρόπο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις καθημερινές καταγραφές των νεκρών και των κρουσμάτων, φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Independent.

Το εκτενές άρθρο ξεκινά τονίζοντας πως η Αθήνα είναι «εκπληκτικά ήσυχη, με τα ελάχιστα αυτοκίνητα στους δρόμους να περνούν με κόκκινο τα φανάρια χωρίς να φοβούνται μην τυχόν τρακάρουν. Στα στενά σοκάκια γύρω από τον Παρθενώνα, άλλοτε γεμάτα με τουρίστες θα δει κανείς πλέον μόνο ανθρώπους να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους και αθλούμενους».

Το άρθρο αναφέρεται στο lockdown που ξεκίνησε από σχολεία και καταστήματα και κορυφώθηκε με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Η Ελλάδα υιοθέτησε ολοκληρωτικό lockdown στις 23 Μαρτίου, πολύ νωρίτερα από πολλούς Ευρωπαίους γείτονές της, βάζοντας λουκέτο σε μπαρ και εστιατόρια μία εβδομάδα νωρίτερα. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να μην δει ίδια επίπεδα κρουσμάτων του κορωνοϊού με αυτά που έχει η Ιταλία, η Ισπανία ή η Γαλλία. Τα σούπερ μάρκετ εφάρμοσαν ειδικά μέτρα όπου ο καθένας μπαίνει με κάρτα εισόδου, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα. Όλοι όσοι βγαίνουν από το σπίτι πρέπει να έχουν μία φόρμα που να δικαιολογεί την αιτία εξόδου και την ταυτότητά τους. Η αστυνομία επιβάλλει πρόστιμα 150 ευρώ στους παραβάτες», αναφέρει το δημοσίευμα, που δεν είναι το πρώτο που μιλά με τιμητικά σχόλια για το πώς αντιμετώπισε η χώρα την κρίση.

Στη συνέχεια τονίζεται ότι η «ευθραυστότητα» του συστήματος υγείας της χώρας, ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από τα περιοριστικά μέτρα.

«Στις αρχές Μαρτίου, η χώρα είχε μόλις 565 κρεβάτια ΜΕΘ για έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων πολιτών. Η επείγουσα ανάγκη οδήγησε την αναζήτηση χώρων σε ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλά και στη δημιουργία νέων μονάδων στα δημόσια, διπλασιάζοντας τον αριθμό των κρεβατιών σε ΜΕΘ», αναφέρεται.

Στο αφιέρωμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του καθηγητή επιδημιολογίας κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος έκανε αναφορά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να είναι πιο αποτελεσματική στην προσπάθεια να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός».

Οι απείθαρχοι και οι εφευρετικοί

Γίνεται ωστόσο αναφορά και στα αρνητικά σημάδια που εμφάνισε η χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως οι «απείθαρχοι» Ελληνες που γέμισαν τις παραλίες στη Θεσσαλονίκη, μόλις έφτιαξε λίγο ο καιρός. «Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα», σημειώνει η Independent.

Ακόμη, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο Πάσχα, τονίζοντας τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ, τέλος, φιλοξενεί δηλώσεις μιας κατοίκου από το Πέραμα, που αναφέρει πως «κάποιος θα θεωρούσε έκπληξη το ότι οι Έλληνες πειθαρχούν τόσο πολύ, αλλά δεν θεωρείται έκπληξη. Ως λαός έχουμε πολέμους και πείνα».

greece1


Ακόμη και τα γράφιτι στους δρόμους της Αθήνας συνηγορούν στην ανάγκη να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό. (Πηγή: AP Photo)

Πρόσθεσε ότι όλοι βρίσκουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Ακόμα και ο τοπικός φαρμακοποιός μας έχει εγκαταστήσει ένα χαριτωμένο μικρό παράθυρο στη γυάλινη πόρτα του για να αποφύγει την επαφή».

Στο τέλος του άρθρου γίνεται αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, λέγοντας πως έχουν τεθεί σε καραντίνα όσοι βρέθηκαν θετικοί. Σημειώνει πως οι συνθήκες στη Μόρια παραμένουν πολύ άσχημες, ενώ καταλήγει λέγοντας πως ο χαμηλός αριθμός θνητότητας από τον κορωνοϊό «μπορεί να είναι ένα θετικό στοιχείο που θα πρέπει να δουν οι γείτονές της, αλλά την ίδια ώρα η μεγάλη παρουσία αστυνομικής δύναμης στους δρόμους προκαλεί μεγαλύτερο άγχος για ένα εύθραυστο σύστημα υγείας που μπορεί εύκολα να βρεθεί σε πίεση. Το Πάσχα θα είναι ένα ιστορικό τεστ για τις ικανότητες των Ελλήνων, που συνήθως μαζεύονται με τις μεγάλες οικογένειές τους αυτή την περίοδο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα "Μένουμε Σπίτι", ώστε να συνεχίσει να παραμένει επίπεδη η καμπύλη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ