ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 87 οι νεκροί - 71 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 87 οι νεκροί - 71 νέα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 1.955 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφηκαν 71 νέα, εκ των οποίων οι 57 άνδρες, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ακόμη, καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θανάτοι στη χώρα μας, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 87 νεκρούς. 

Όπως έγινε γνωστό μετά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, πέθανε ακόμη ένας 79χρονος από την Καστοριά ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στην εντατική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Από τους νεκρούς, 23 είναι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες. Συνολικά, 79 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είπε, το 30% των θετικών στον Covid-19 είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21% βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα της επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, τέθηκαν σήμερα τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων.

«Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως έχουν ληφθεί 33.664 δείγματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, «αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι νοσούν σοβαρά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα... Δεν το κατανοούμε ακριβώς ακόμη και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σαν επιστημονική κοινότητα λίγο αργότερα».

Για τη χρήση μασκών και γαντιών

Όσον αφορά τις μάσκες, ο κ. Τσιόδρας είπε πως στην παρούσα φάση δεν συστήνει η γενικευμένη χρήση της.



Μιλώντας για τα γάντια μίας χρήσης, είπε πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κορωνοϊού.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό», τόνισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και συνέστισε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μαρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Χαρδαλιάς: Να προσευχηθούμε από το σπίτι

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε, ενόψει του Πάσχα, πως «oι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, θα λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό (ένας ιερέας, ένας ψάλτης, ένας νεωκόρος)» και κάλεσε τον κόσμο να ακολουθήσει τις προτροπές της Ιεράς Συνόδου.



«Η ατομική προσευχή δεν συμπεριλαμβάνεται στους κατ'εξαίρεση λόγους μετακίνησης. Ας προσευχηθούμε από το σπίτι», επισήμανε.

Συνέχισε λέγοντας πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο στα αεροδρόμια. Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους υποβάλλονται στο τεστ σε ξενοδοχείο. Οι θετικοί παραμένουν σε αυτό.

Συνολικά έχουν γίνει 724 σχετικοί έλεγχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ