ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί - 2.011 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 92 οι νεκροί - 2.011 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 2.011 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφηκαν 56 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα οι νεκροί έφτασαν τους 92 καθώς έξι ακόμη άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο. Όπως έγινε γνωστό μετά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, πέθανε ακόμη ένας άνδρας, στον «Ευαγγελισμό», με πληροφορίες να αναφέρουν πως ήταν 47 ετών. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε και δεύτερος νεκρός. Ένας 72χρονος άνδρας κατέληξε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. 

Παράλληλα, 77 άτομα είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο τα 67 έτη. Από αυτούς οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Συνολικά 15 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα συνολικά κρούσματα, 525 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 756 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«To ότι υπάρχει κορωνοϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρούς λόγους, αλλά παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας για τους Ρομά

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψή του σε καταυλισμό Ρομά στην Λάρισα, όπου καταγράφηκαν κρούσματα, δήλωσε ότι οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.



«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» είπε χαρακτηριστικά στη ενημέρωσή του και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε, τέλος, ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορωνοϊό, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μιας και αρκετοί άνθρωποι στεγάζονται συχνά σε περιορισμένο χώρο.

Χαρδαλιάς: Μέτρα στον καταυλισμό - Κλειστές οι λαϊκές στη Θεσσαλία

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως: «Το παράδειγμα της Λάρισας αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση. Συνεχίζουμε τη στενή επιτήρηση της περιοχής και δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και άλλα μέτρα αν χρειαστεί».

«Έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στην Λάρισα: Στα 17 πρώτα κρούσματα σε σύνολο 29, τα 12 χαρακτηρίστηκαν θετικά. Ο οικισμός τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για δύο εβδομάδες και έχουν γίνει 200 τέστ στην ευρύτερη περιοχή».



Είπε πως οι 20 θετικοί στον Covid-19 μεταφέρονται σε ξεχωριστή δομή και θα παραμείνουν φρουρούμενοι.

«Απαγορεύεται οποιοσδήποτε να βγει ή να μπει στην περιοχή της καραντίνας», σημείωσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως αναστέλλονται λαϊκές και το πλανόδιο εμπόριο για 14 ημέρες στη Θεσσαλία.

Ακόμη, από αύριο, Σάββατο, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στη Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κουτσόχερο, η οποία στεγανοποιείται, καθώς διαπιστώθηκε πως υπάρχει σχέση με τον οικισμό της Νέας Σμύρνης.

Ακόμη ξεκαθάρισε πως είναι αβάσιμα τα σχόλια που έχουν γραφεί ότι οι Ρομά κινήθηκαν εναντίον τους. «Τους εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν και μας άκουσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως κλειστή είναι και η δομή των προσφύγων/μεταναστών στο Κουτσόχερο.

Υπενθύμισε πως έως και τις 10 Μαΐου θα είναι κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και επανέλαβε πως στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς. «Οι χώροι λατρείας παραμένουν κλειστοί για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες», είπε.

«Νωρίς να μιλάμε για μέτρα το φθινόπωρο»

Ερωτώμενος για τα μέτρα και για το μέχρι πότε θα ισχύσουν, ο Σωτήρης Τσιόδρας παίρνοντας τον λόγο είπε πως:

«Eίναι νωρίς να πούμε για μέτρα για το φθινόπωρο, πρέπει να δούμε την κατάσταση στις άλλες χώρες. Στη Γερμανία είχαν πχ. μεγαλύτερη κυκλοφορία του ιού, θα απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα τα κατάλληλα τεστ αντισωμάτων. Δεν είναι απαραίτητο μέτρο η κατάργηση των ταξιδιών, θα συνεχίσουν να γίνονται με τα κατάλληλα μέτρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ