ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 99 οι νεκροί στη χώρα μας - 31 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 99 οι νεκροί στη χώρα μας - 31 νέα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 2.145 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν 31 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι ανέρχονται στους 99. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη και το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 73 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 17 γυναίκες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα. Ακόμη, 16 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά έχουν ληφθεί 43.417 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι η «ανοσία της αγέλης»

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ακόμη ότι με τα ως σήμερα δεδομένα από παρόμοιους κορωνοϊούς καθώς και τους ιούς SARS και MERS, φαίνεται ότι μετά από λοίμωξη με το νέο ιό, οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας, κάποιο πιο σημαντικό από τους άλλους.

Φαίνεται πως η διάρκεια αυτής της απάντησης με αντισώματα θα κρατήσει τουλάχιστον ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Αν είναι αλήθεια ότι η λοίμωξη δημιουργεί ανοσία στα περισσότερα ή όλα τα άτομα και ότι η προστασία διαρκεί ενός έτος ή περισσότερο, τότε η μόλυνση αυξανόμενου αριθμού ανθρώπων σε οποιοδήποτε δεδομένο πληθυσμό θα οδηγήσει στη συσσώρευση της αποκαλούμενης «ανοσίας της αγέλης».



Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα μολυσμένο άτομο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που δεν έχει περάσει τη λοίμωξη και αν είναι αρκετά διαδομένη η «ανοσία της αγέλης», θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων μολύνσεων ακόμη και χωρίς υπόλοιπα μέτρα για την επιβράδυνση της μετάδοσης. «Θα περιοριστεί ο ιός ή θα εξαφανιστεί τελείως», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Μέχρι να εξασθενίσει η ανοσία αν δεν εξαφανιστεί ή γεννηθούν αρκετά νέα άτομα που είναι ευαίσθητα στη λοίμωξη», πρόσθεσε.

Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης. Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Πειραματική θεραπεία με πλάσμα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για έρευνα - μελέτη που γίνεται, με σκοπό να διαπιστωθεί αν το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν μολυνθεί σοβαρά.

«Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων το Σαββατοκύριακο συζήτησε πρωτόκολλο θεραπείας με έγχυση πλάσματος από ασθενή που έχει αναρρώσει, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης σαν πολυκεντρική μελέτη φάσεως 2 με συντονιστή τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των 7 συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή την εβδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα. Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί όπως καταλαβαίνετε με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί για τον ίο, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Οι έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική και η προοπτική εφαρμογής στην πατρίδα μας με όλους τους κανόνες της επιστήμης είναι σημαντική αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για τα αποτελέσματά της», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής»

Τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας, με τον κύριο Τσιόδρα να στέλνει το μήνυμα πως: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».



Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή. Τα μόνα άτομα που θα μπορουν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό. Πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρεπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.

Επίσης έδωσε συμβουλές για όσους νοσούν στο σπίτι, αλλά και για τις οικογένειές τους, πως θα πρέπει να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα.

«Το τελευταίαο 48ωρο ξέφυγε κάτι» είπε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας: «Θέλουμε οι ευπαθείς ομάδες, με τη δική μας βοήθεια, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».

Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί».

Αυστηρό μήνυμα Χαρδαλιά για τις παραβάσεις σε εκκλησίες

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμη, έστειλε αυστηρό μήνυμα στις δύο περιπτώσεις ιερέων που παρενέβησαν τα μέτρα.

«Δεν είναι περισσότερο πιστοί από άλλους, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας και δεν μπορούν να καταπατούν τα όσα έχει πει η Ιερά Σύνοδος», είπε.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα σε σπίτια συγγενών και φίλων, τόνισε.



«Το κάνουμε αυτό για να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς και να γιορτάσουμε το επόμενο Πάσχα όλοι μαζί», ανέφερε.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Οι συντάξεις αυτό τον μήνα θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, για να μην υπάρχει συνωστισμός στις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα:

-Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, ΟΤΕ και των τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 και 24 Απριλίου με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους.

-Οι συνταξιούχοι ΟΑΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑ στις 27 Απριλίου.

- Οι συνταξιούχοι ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και του ΕΤΑΠ των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις 29 Απριλίου.

Ανησυχία για το κρούσμα σε καταυλισμό στην Ξάνθη - Ποια μέτρα παρατείνονται

Αναφερόμενος στην Ξάνθη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως «τo θετικό κρούσμα από τον καταυλισμό των Ρομά μας δημιούργησε ανησυχία».

Τόνισε πως «οριοθετήθηκαν οι περιοχές ελέγχου, οργανώσαμε την αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων, προχωρήσαμε στην λήψη 335 δειγμάτων και αναμένουμε αποτελέσματα».

Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση των αυστηρών μέτρων σε κοινότητες που βρίσκονται σε απομόνωση.

Όπως είπε, παρατείνεται για ακόμη δέκα ημέρες και για καθαρά προληπτικούς λόγους, η καραντίνα στην Μεσοποταμία Καστοριάς για ακόμη δέκα ημέρες, έως και τις 24 Απριλίου δηλαδή.

Παράλληλα, έως και τις 27 Απριλίου θα συνεχιστούν τα μέτρα στις κοινότητες Ορέστιδος και Νεστόριου στην Καστοριά, αλλά και στην Μύκη Ξάνθης.

Στις εξής περιοχές ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως και τις 08:00 το πρωί, ενώ οι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση ορισμένων εκ των εξαιρέσεων σχετικά με την απαγόρευση μετακινήσεων, όπως η έξοδος για βοήθεια προς άτομο που χρίζει αυτής. Παράλληλα, ισχύουν αυστηροί περιορισμοί στην λειτουργία λαϊκών αγορών και σούπερ μάρκετ.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνονται οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης έως και τις 20 Απριλίου.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως λαμβάνει τέλος η καραντίνα στην κοινότητα του Εχίνου Ξάνθης, αλλά και στην Φούστανη της Πέλλας.

Σημείωσε πως την Κυριακή έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στην Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προσοχή. «Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς», υπογράμμισε.

«Η προστασία και η διαφύλαξη των συμπολιτών μας που είναι σε ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη, οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται ως απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε με αυστηρό τόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ