ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Αρνητικά και τα 326 δείγματα σε Δροσερό και Τόπειρο Ξάνθης

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Αρνητικά και τα 326 δείγματα σε Δροσερό και Τόπειρο Ξάνθης
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ

Στο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με την Ξάνθη, με αφορμή τα κρούσματα του κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε τη Μεγάλη Τρίτη πως και τα 326 δείγματα, που ελήφθησαν από τις περιοχές του Δροσερού και του Τόπειρου στην Ξάνθη, είναι αρνητικά στον Covid-19.

«Ολοκληρώθηκαν 326 δείγματα σε τρία εργαστήρια, σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, προερχόμενα από το Δροσερό και την περιοχή του Τόπειρου. Και τα 326 δείγματα ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό. Όπως αρνητικά είναι και όλα τα δείγματα, και τα 15, του ιατρικού προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, μιας και η Ξάνθη, η Μύκη και η ευρύτερη περιοχή, έχουν πολύ μεγάλα φορτία», πρόσθεσε.

«Αποφύγαμε μία κατάσταση δύσκολη. Αυτό, όμως δεν σημαίνει τίποτα, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και καλούμε όλους τους κατοίκους και μέχρι τις 27 Απριλίου να ακολουθήσουν τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις μικρές και μεγάλες απαγορεύσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως να μείνουν σπίτια τους», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Νίκος Χαρδαλιάς.



Κορωνοϊός: 25 νέα κρούσματα - 101 οι νεκροί στη χώρα μας

Κατά τα λοιπά, στα 2.170 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν 25 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Παράλληλα, οι νεκροί φτάνουν τους 101 καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, εκ των οποίων οι 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Παράλληλα, 76 άτομα είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους ασθενείς οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Ακόμη, 27 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Από τα συνολικά κρούσματα, τα 869 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 56,2% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μειώθηκαν τα κρούσματα - Δεν αίρονται τα μέτρα

«Καταγράφεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων, όσων νοσηλεύονται αλλά και όσων καταλήγουν από επιπλοκές», είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του, λέγοντας πως ο «αριθμός διασποράς στη χώρα μας [R0] είναι κάτω από ένα, χάρη στα μέτρα, γεγονός που σημαίνει πως στην πατρίδα μας ο κορονοϊός περιορίζεται».

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση.

«Σε τυχόν συναθροίσεις οικογενειακά τραπέζια, με παρέες, με πολύ κόσμο είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί ο ιός. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα», συνέχισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας αναφερόμενος στα μέτρα για το Πάσχα.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως κλιμάκιο επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη όπου και έγιναν συναντήσεις σε νοσοκομείο και στο κέντρο υποδοχής. Επίσης, έγιναν συναντήσεις επίσης με αρμόδιους φορείς και ΜΚΟ.

Συνέχισε λέγοντας πως τα μέτρα προστασία για τους κρατούμενους και τους υπαλλήλους είναι πολύ υψηλά και αν υπάρχει κρούσμα θα πρέπει να παίρνονται όλα τα μέτρα. «Είναι ευάλωτες ομάδες όπως έχουμε πει με τις αρμόδιες επιτροπές», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ