ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες στο Σύνταγμα: Έμειναν στις σκηνές και ετοιμάζονται για δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων

Αγρότες στο Σύνταγμα: Έμειναν στις σκηνές και ετοιμάζονται για δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων
Την παράσταση της χθεσινής ημέρας έκλεψαν τα 20 τρακτέρ που πέρασαν από το κέντρο της πρωτεύουσας EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αρκετοί ήταν οι αγρότες που διανυκτέρευσαν στην πλατεία με σκηνές ενώ οι προγραμματισμένες για σήμερα δράσεις τους αναμένονται και πάλι ιδιαίτερα μαζικές.

 

 

Ρεπορτάζ Νικολέττα Παπάζογλου, Λευτέρης Σουχάϊμπ

agrotespame

Πηγή: CNN Greece

Η αρχή γίνεται με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με αγρότες συγκεντρώθηκαν στις 11 στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια έκαναν δύο παράλληλες πορείες προς την πλατεία Συντάγματος, μέσω των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου.

agrotespame2

Πηγή: CNN Greece

Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος, όπου είναι συγκεντρωμένη η πλειοψηφία των αγροτών που έχει κατακλύσει από την Παρασκευή την Αθήνα.

Το απόγευμα η Πλατεία Συντάγματος αναμένεται να γεμίσει ξανά από το νέο συλλαλητήριο των αγροτών.

fotia2

CNN Greece

Η μέρα ως τώρα έχει σημαδευτεί από τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους αγρότες στην πλατεία Βάθης και στο Χαϊδάρι.

2

Πηγή: CNN Greece

Κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής μέρας ήταν η μαζική παρουσία των αγροτών και ο δυναμικός παλμός των διαδηλώσεων ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία των 20 τρακτέρ που πραγματοποίησαν διέλευση μπροστά από το Κοινοβούλιο. Μοναδική παραφωνία οι φωτιές που άναψαν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, χωρίς όμως να σημειωθεί οτιδήποτε. Οι αγρότες που βρίσκονται στην πλατεία λένε πως δε θα υποχωρήσουν αν δεν αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Μελανό σημείο τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασεκυής μπροστά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι τέσσερις προσαγωγές κατά τα πρωινά επεισόδια με αγρότες και ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αγρότες ξαναέκλεισαν τα μπλόκα για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. δήλωσε μέσα στη Βουλή ότι "είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους περιμένουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις".

Τα επεισόδια έγιναν και αντικείμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή. «Η μαγκούρα του Γκόρτσου ποτέ δεν ήταν το σύμβολο της αγροτιάς, αλλά της μικροπολιτικής», ήταν το σχόλιο που έκανε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για τα επεισόδια που στιγμάτισαν τις αγροτικές συγκεντρώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι οι αγρότες θα προσέλθουν στο διάλογο: «είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν γιατί δεν είναι οι μαγκουροφόροι. Η μαγκούρα του Γκόρτσου δεν είναι σύμβολο αγροτιάς αλλά της μικροπολιτικής. Η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών θα συζητήσει γιατί στόχος είναι η ανάταξη της οικονομίας μας». Ανέφερε ακόμη ότι «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε» την δημιουργία τριών Ταμείων αντί για ένα.

Διαβάστε ακόμα:

Αγρότες: Πεδίο μάχης η Αττική
Αγρότες: Εκτεταμένα επεισόδια σε όλη την Αττική
Σύνταγμα: «Βούλιαξε» η πλατεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ