ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τις επόμενες δύο ημέρες η απόφαση για τα σχολεία

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Τις επόμενες δύο ημέρες η απόφαση για τα σχολεία
ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίζεται η συζήτηση στην ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ για το τι θα γίνει με τα σχολεία, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή για το ζήτημα αυτό δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα, αλλά θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας και με γνώμονα την προστασία των παιδιών.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών.

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας. «Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε».

Ο κος Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας:

«Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

Συνέχισε λέγοντας πως από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι το R0 είναι κάτω από το 1 στην Ελλάδα.

«Φάνηκε ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Ανέφερε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους. Θα γίνονται όμως συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση τους, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό τόνισε πως η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μιας μάσκας δεν βοηθάει. «Θα πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας, αντισηπτικά και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας» σημείωσε, λέγοντας πως και στη χρήση μασκών θα πρέπει να τηρούνται μέτρα υγιεινής.

«Όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού»

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «θέλει πολύ προσοχή να πεις ότι μηδένισα την επιδημία» και σημείωσε πως «όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού».

«Με βάση τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις έχουμε φτιάξει προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστέι η καμπύλη της επιδημίας. Με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σε 7 ή 15 ημέρες μετά από μια χαλάρωση ενός μέτρου μπορούμε να δούμε αυτό ή το άλλο», ανέφερε ακόμη.

Υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία.

Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ