ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 127 οι νεκροί στη χώρα μας - Κατέληξαν δύο άτομα

Κορωνοϊός: Στους 127 οι νεκροί στη χώρα μας - Κατέληξαν δύο άτομα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Δύο ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων στην χώρα μας στα 127.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας 87χρονος άνδρας εξέπνευσε νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης στο νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ». Ο άτυχος άνδρας είχε μεταφερθεί νωρίτερα εκεί από την κλινική «Ταξιάρχαι» όπου καταγράφηκαν 28 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο άτυχος άνδρας αντιμετώπιζε υποκείμενο νόσημα.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό από την Αλεξανδρούπολη ότι κατέληξε ασθενής 74 ετών με υποκείμενο νόσημα.

Σημειώνεται πως στα 2.463 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 55 νέα, όπως ανακοίνωσε ο νωρίτερα λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα, 57 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 52 είναι διασωληνωμένοι και έχουν ελεγχθεί 59.241 κλινικά δείγματα.

Όπως είπε ο καθηγητής, τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν υγειονομικές δομές και σημείωσε πως «στόχος είναι η ανίχνευση επιδημιών σε υγειονομικές μονάδες όπου ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα».

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. «Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε», είπε.



Οδηγίες Τσιόδρα για τη χρήση της μάσκας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη χρήση υφασμάτινων μασκών, σε κλειστούς χώρους όπως μέσα μαζικής μεταφοράς και σούπερ μάρκετ λέγοντας πως θα γίνει με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική και θα ακολουθήσουν οδηγίες.



Επανέλαβε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση της μάσκας. «Η χρήση της δεν αντικαθιστά το να αποφεύγουμε αν αγγίζουμε το πρόσωπό μας όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε.

Ακόμη, σημείωσε πως η μάσκα πρέπει να καλύπτει πλήρως πρόσωπο, μύτη και στόμα, το κάθε άτομο να πλένει χέρια πριν και αφού αφαιρέσει τη μάσκα, να μην αγγίζει το μπροστά μέρος της μάσκας, αν είναι μιας χρήσης να την απορρίπτει, ενώ αν ξαναχρησιμοποιείται να πλένεται συχνά στους 60 βαθμούς με σύνηθες απορρυπαντικό.

Παράταση των μέτρων - Σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε πως υπάρχει παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου.

Σημείωσε πως θα υπάρχει σταδιακή επιστροφή στην καθημερινή κανονικότητα.

«Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νεα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε.

Στους επόμενους δύο μήνες, Μάιο και Ιούνιο θα υπάρξουν σταδιακές φάσεις άρσης των μέτρων, συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.



«Θα αξιολογούμε κάθε βδομάδα την κατάσταση και όταν χρειαστεί θα βάζουμε φρένο».

Όπως είπε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ