ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ελλειπή τα μέτρα προφύλαξης στο «Ταξιάρχαι»

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ελλειπή τα μέτρα προφύλαξης στο «Ταξιάρχαι»
ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού- εκ των οποίων τα τρία κατέληξαν- έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας. 

 

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: «Είναι σημαντικό σε αυτούς τους χώρους να υπάρξουν όλα τα μέτρα πρόληψης. Προέκυψαν δεδομένα με την τήρηση των κανόνων πρόληψης των λοιμώξεων, τα οποία θα αναφερθούν σε σημείωμα του ΕΟΔΥ. Νοσηλευτικό προσωπικό είχε συμπτώματα λοίμωξης, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επετράπη να δουλεύει, ενώ δεν ελέγχθηκε ποτέ για τον κορωνοϊό» αποκάλυψε ο κ. Τσιόδρας.

«Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει εκπαίδευση, θέλει επαγρύπνηση, να συμμετέχουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια. Γι' αυτό καταργήθηκαν τα επισκεπτήρια σε αυτές τις δομές, δεν είμαστε απάνθρωποι. Η έλλειψη εκπαίδευσης δεν πιστεύω ότι είναι γενική, είναι ειδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία έχει να μην μεταδοθεί σε μία ευαίσθητη ομάδα» επισήμανε.

Και συνέχισε: «Όλο το προσωπικό, που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, είναι σε καραντίνα σε κατ' οίκον απομόνωση, και παρακολουθείται η υγεία τους, ενώ απομακρύνθηκαν από την κλινική».

Επίσης, όπως είπε δόθηκαν φάρμακα για την έναρξη προφυλακτικής αγωγής σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για πρόοδο της νόσου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών που έχει ξεκινήσει κατεπείγουσα έρευνα – σε βαθμό κακουργήματος, θα ερευνήσει αν στην κλινική βάφτιζαν τακτικά χειρουργεία, ως επείγοντα, για να μπορούν να τα πραγματοποιούν – εν μέσω κορωνοϊού.

Αναλυτικά όσα ερευνούν οι αρχές:

  • Δέχονταν ασθενείς με πυρετό;
  • «Βάφτιζαν» τακτικά χειρουργεία ως επείγοντα;
  • Πραγματοποιούσαν ιδιωτικά ιατρεία;
  • Έμπαιναν ασθενείς – γιατροί από άλλη είσοδο;

«Καταπέλτης» ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Για το τι θα ακολουθήσει με τις δύο κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στο OPEN TV.

Με φόντο τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο 24ωρο στην κλινική στο Περιστέρι, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ έκανε λόγο για «πρωτόκολλο που δεν τηρήθηκε» και παρέπεμψε στις εισηγήσεις που θα κάνει ο ΕΟΔΥ προς τη Δικαιοσύνη, όπως του ζητήθηκε.



«Διεξάγεται εισαγγελική έρευνα και στην οποία ο ΕΟΔΥ έχει κληθεί να συνδράμει. Θα δώσουμε στον εισαγγελέα τα σχετικά πορίσματα. Από τις πρώτες μας επισκέψεις στο Περιστέρι είδαμε ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και ακριβώς για αυτό έχουμε 37 κρούσματα και τρεις νεκρούς. Στη συγκεκριμένη κλινική δεν τηρούσαν τα μέτρα και υπήρχαν κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι αν και είχαν συμπτώματα συνέχισαν να εργάζονται. Ακόμη, υπήρξαν ασθενείς που είχαν συμπτώματα και έκαναν αιμοκάθαρση και αυτό συνέβαλε στη διασπορά του ιού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρκουμανέας.

«Όσοι εργαζόμενοι είναι θετικοί στον ιό απομονώθηκαν, ενώ οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Θα εξετάζουμε και τους υπόλοιπους, έτσι ώστε εάν βρεθεί κάποιος θετικός να μεταφερθεί σε δημόσιο νοσοκομείο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Αναφορικά με τη μονάδα τεχνητού νεφρού της κλινικής και τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπογράμμισε ότι «όπου υπάρχουν υγειονομικές ή κλειστές δομές και είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού να υπάρχει ανησυχία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως έγινε και στην περίπτωση του Κρανιδίου. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε πιθανή διασπορά στην κοινότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Οι εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν και κατά πόσο νεφροπαθείς που είχαν πυρετό, νοσηλεύονταν στην κλινική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ