ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ποια μάσκα είναι δυνητικά επικίνδυνη

Κορωνοϊός - Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ποια μάσκα είναι δυνητικά επικίνδυνη
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε πολλούς κλειστούς χώρους από τη Δευτέρα 4 Μαΐου με πρόστιμο ύψους 150 ευρώ για τους παραβάτες, στο πλαίσιο σταδιακής άρσης των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος διαφορετικών μασκών και οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν σε φαρμακεία ή και μέσω διαδικτύου χειρουργικές μάσκες, πάνινες μάσκες και μάσκες με βαλβίδα. Όπως όμως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, κάποιες είναι πιο αποτελεσματικές, άλλες λιγότερο και μία κατηγορία απαγορεύεται για χρήση από το γενικό κοινό.

«Η κάθε μάσκα έχει μία διαβάθμιση πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται. Το λέω και το τονίζω», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξηγώντας πως η μάσκα με βαλβίδα θεωρείται απαγορευτική καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού από αυτόν που τη φορά.

Όπως είπε, οι μάσκες με βαλβίδες προορίζονται μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές που φροντίζουν ασθενείς με κορωνοϊό (σ.σ με δεδομένο ότι εξετάζονται τακτικά). Αν ασυμπτωματικοί φορείς ή και ασθενείς με ήπια συμπτώματα φορέσουν τέτοιες μάσκες θα «ψεκάσουν» γύρω τους σωματίδια του ιού - κοινώς προστατεύουν όσους τις φορούν αλλά όχι και τους γύρω τους.

«Αν δείτε άνθρωπο με βαλβίδα (σ.σ μάσκα) στα 22 μέτρα, όχι στα δύο από αυτόν. Και πείτε του ότι καλό είναι να την βγάλει και να μην τη φορά μέσα στην κοινωνία». «Αν συναντηθούν δύο άνθρωποι, που ένας νοσεί, χωρίς μάσκα και ο ένας νοσεί, η πιθανότητα μετάδοσης εφόσον ανταλλάξουν σταγονίδια είναι 95%. Αν φορούν και οι δύο μάσκες η πιθανότητα είναι 1,5%».

Σχολιάζοντας την αλλαγή των οδηγιών για την χρήση μάσκας στην Ελλάδα, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως «ο ΠΙΣ από την 1η Απριλίου είχε πει ότι οι πολίτες σε χώρους συγχρωτισμού καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα. Μπερδέψαμε τον κόσμο. Υπήρχαν αντικρουόμενες ανακοινώσεις του ΠΟΥ, που στραβοπάτησε αρκετές φορές».

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους επιβάτες ενώ το ίδιος ακριβώς ισχύει και για το προσωπικό και τους πελάτες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και κουρεία.
  • Απολύτως υποχρεωτική είναι και η μάσκα σε νοσοκομεία και διαγνωστικά εργαστήρια. Το ίδιο ισχύει τόσο και για τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους στις σχολές οδηγών και για εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
  • Οι εργαζόμενοι σε ΚΤΕΟ υποχρεωτικά θα φορούν μάσκα. Όταν ανοίξουν η καφετέριες και τα εστιατόρια, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και σε αυτά, καθώς και στα εμπορικά κέντρα, αν και εφόσον ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

Η σωστή χρήση μάσκας

Προ ημερών ο κ. Τσιόδρας είχε αναφερθεί στην σωστή χρήση μάσκας, ανάλογα με τον τύπο της.

«Όποιος κάνει χρήση υφασμάτινης μάσκας θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα και θα πρέπει να πλένει πάρα πολύ συχνά και σχολαστικά τα χέρια του είτε με σαπούνι και νερό είτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα τόσο πριν τη βάλει όσο και κατά την απόρριψή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο. Θα πρέπει να μην αγγίζει την μπροστινή πλευρά της μάσκας, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να την απορρίπτει μετά τη χρήση της και να μην την επαναχρησιμοποιεί.

Ωστόσο, εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

εοδυ


Πηγή: ΕΟΔΥ

Πώς φοριούνται

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.

  1. Η απλή χειρουργική μάσκα πρέπει να εφαρμόζεται:
  • σε κάθε περίπτωση λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος
  • σε κάθε περίπτωση επίσκεψης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας στη διάρκεια πανδημίας ή στην κορύφωση της εποχικής γρίπης

Οδηγίες εφαρμογής

  • επιλογή του σωστού μεγέθους
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
  • εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα
  • και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
  • πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
  • ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.
  • Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
  • αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
  • αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
  • απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
  • εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
  • αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ