ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Μόλις έξι τα νέα κρούσματα - Στους 146 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Μόλις έξι τα νέα κρούσματα - Στους 146 οι νεκροί
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 2.632 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 6 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 146 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν δύο ακόμη άτομα.

Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, ενώ 81 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Μέχρι σήμερα, ελέγχθηκαν 80.951 κλινικά δείγματα.

Μέχρι σήμερα πάνω από 3 εκατ. κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1.384.000 αφορούν μόνο στην Ευρώπη.

Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ χαμηλότερος απ’ ότι είχαμε στις αρχές Μαρτίου, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής τόνισε πως τα εμβόλιο βρίσκονται στο προσκήνιο με περισσότερες από 100 ομάδες σε όλο τον κόσμο να έχουν ξεκινήσει μελέτες.

Κάποιες από αυτές τις προσπάθειες για την δημιουργία εμβολίου, θα οδηγήσουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.



Ο κ. Τσιόδρας είπε πως «σήμερα ξεκίνησε μία νέα φάση. Όλοι πρέπει να προστατευτούμε και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.Σε αυτή την κοινή προσπάθεια πρέπει να συμβάλλουμε όλοι για να εμποδίσουμε τη διασπορά του κορωνοϊού».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες, σημειώνοντας πως «παραμένουν στο επίκεντρο και θα πρέπει να μιλάμε με σαφήνεια και λεπτομέρειες γι' αυτούς. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ σοβαρά και πρέπει να τους προστατεύσουμε και να ακολουθούμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια αλλά και στο χώρο εργασίας όπως τα σχολεία. Είναι άνθρωποι αυξημένου κινδύνου».

Τσίοδρας: Κορωνοϊός και καλοκαίρι

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θέμα το οποίο απασχολεί τον κόσμο. Κατά πόσο η θερμοκρασία επηρεάζει τον ιό.

«Βλέπετε ότι χώρες όπως η Σιγκαπούρη και ο Ισημερινός συνεχίζουν να μετράνε κρούσματα. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα. Υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι που όμως δεν θα ακολουθήσει η εξαφάνιση του ιού. Επίσης κάποια χώρα θα μπορεί να φέρει τον ιό σε κάποια άλλη χώρα. Ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για αυτό. Είδατε ότι κάποιες χώρες όπως η Αυστρία υιοθετούν ελέγχους στα αεροδρόμια και αν είναι πιο χαμηλά τα δείγματα τις πρώτες τέσσερις μέρες θα μπορούν να φύγουν και να μην μπουν σε καραντίνα», είπε ο καθηγητής.

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ηλικιωμένους και μετά τις 12 το βράδυ

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως:

«Αφήσαμε πίσω μας 42 πρωτόγνωρες μέρες. Η διαδικασία που ξεκινά από σήμερα επιβάλλει να τηρούμε τους κανόνες. Καθημερινά θα αξιολογούμε την κατάσταση και θα προχωράμε ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Τόνισε πως «όπου χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα. Η νέα καθημερινότητα περιλαμβάνει την τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας».



Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε αναφερόμενος σε κάποια fake news που κυκλοφορούν. Είπε πως δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, απλά έγινε σύσταση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων ενώ δεν υπάρχει και απαγόρευση για κυκλοφορία από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, αλλά επίσης έγινε σύσταση. Συνεπώς δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για όποιον κυκλοφορεί αυτές τις ώρες.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως από αύριο, Τρίτη, εξαιρούνται από τον κατάπλου σκαφών όσα είναι επτά μέτρων και χρησιμοποιούνται για ψάρεμα, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν επιτρέπεται η χρήση της πισίνας σε συγκροτήματα κατοικιών.

Ακόμη, ανέφερε πως από σήμερα το βράδυ παύουν να ισχύουν τα επιπλέον μέτρα στο δήμο Ερμιονίδας, σε χωριά της Ξάνθης, ενώ παρατείνεται για μία εβδομάδα η καραντίνα στο Κρανίδι.

«Από σήμερα κάνουμε το νέο βήμα. Ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα. Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει να δώσουμε καθημερινά. Συνεχίζουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και τους κανόνες», επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τσιάρας: Το σχέδιο για τα δικαστήρια

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σημείωσε αρχικά πως από τις 28 Απριλίου ξεκίνησε η λειτουργία των υποθηκοφυλακίων και των γραφείων κτηματολογίου.

Σε ό, τι αφορά στη διοικητική δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε πως από τις 6 Μαΐου επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να μετέχουν στο ακροατήριο.

Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής της δήλωσης για τους δικηγόρους.

Διευκρινίζεται πως λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες παροχής επείγουσας δικαστικής προστασίας, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, στην πολιτική δικαιοσύνη, δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση αποφάσεων που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας. Την 1η Ιουνίου θα εκκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Σε ό, τι αφορά τέλος, την ποινική δικαιοσύνη, για την ώρα η λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται σε αυτόφωρα και κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης.

Η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προσδιοριστεί για μετά τις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Η ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας της καθορίζεται για τις 2 Ιουνίου.

Παράλληλα, προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου για μαθήματα όλη την ημέρα ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός στις εγκαταστάσεις.

Παραμένει ωστόσο η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης για σπουδαστές για λόγους υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ