ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Marfin: Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει ξανά τον φάκελο

Υπόθεση Marfin: Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. ανοίγει ξανά τον φάκελο
AP Photo/Evi Zoupanou

Ο φάκελος της Marfin ανοίγει και πάλι ερευνητικά για την Ελληνική Αστυνομία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε πριν λίγο καιρό να ξεκινήσει από την Κρατική Ασφάλεια μια νέα έρευνα με στόχο να πέσει «φως» σε όλα τα σκοτεινά σημεία και τα κενά της υπόθεσης που θα οδηγούσε σε αναψηλάφηση της δολοφονίας των ανθρώπων της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, δυο αστυνομικοί, από τους ικανότερους της συγκεκριμένης υπηρεσίας, έχουν ανασύρει βίντεο, φωτογραφίες, μαρτυρίες και ό,τι άλλο περιείχε ο φάκελος της υπόθεσης. Έχουν αρχίσει να ψάχνουν και σημεία στα οποία δεν είχαν δοθεί σαφείς απαντήσεις και που ίσως -10 χρόνια μετά- οδηγήσουν σε κάποια εξέλιξη σε ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο μέχρι και σήμερα.

Τα όσα προηγήθηκαν της στιγμής που οι δολοφόνοι άρχισαν να πετούν τις μολότοφ στους εγκλωβισμένους υπαλλήλους της τράπεζας, αλλά και τα όσα ακολούθησαν αμέσως μετά αποτελούν για την μικρή κλειστή ομάδα των αστυνομικών το πιο κομβικό σημείο στη νέα έρευνα.

Όπως μάλιστα έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη στο CNN Greece:

«Πρόκειται σίγουρα για πολύ δύσκολο εγχείρημα από τη στιγμή που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου, όμως αν θες να έχεις απαντήσεις για κάτι η μόνο λύση είναι να ρωτάς και να βρίσκεις αυτό που ψάχνεις».

Όλα έγιναν λίγο πριν τις 14:00 της 5ης Μαΐου του 2010, την ώρα που η πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη, με τα μπλοκ των διαδηλωτών να απλώνονται σταδιακά σε μια μεγάλη έκταση, από την Ομόνοια, τα Χαυτεία, το Σύνταγμα, τα Προπύλαια.

Μια οργανωμένη ομάδα αγνώστων στη Σταδίου επιτέθηκε, αρχικά, σε ένα βιβλιοπωλείο απέναντι από την τράπεζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες διαδηλωτών, τρία άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους ξεκίνησαν να σπάνε το τζάμι της πρόσοψης της Marfin. Δευτερόλεπτα αργότερα οι ίδιοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υλικό από την τρύπα στο τζάμι καθώς και βόμβες μολότοφ.

Στη δικογραφία, υπάρχουν αναφορές για προτροπές ατόμων προς τους δράστες, με ιαχές όπως «να καείτε ρε π…», ακόμα και ρίψεις πετρών προς την τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ