ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε μελέτη για ένα ελπιδοφόρο εμβόλιο - Η αναφορά του Τσιόδρα

Κορωνοϊός: Ξεκίνησε μελέτη για ένα ελπιδοφόρο εμβόλιο - Η αναφορά του Τσιόδρα
AP Photo/Steve Helber

Σε νέες προσπάθειες επιστημόνων να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό Messenger RNA εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Τη Δευτέρα άρχισε μελέτη εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες που βασίζεται στην τεχνική messenger RNA, μια πρωτοπόρα τεχνική κατασκευής εμβολίων. Με αυτή την τεχνική, κατά κάποιο τρόπο δίνονται οδηγίες στα κύτταρα του εμβολιασμένου ανθρώπου για το πώς θα κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός, εξήγησε ο καθηγητής.

«Έτσι, το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, με την άκανθα του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

Η κλινική δομική του εμβολίου αυτού αναπτύσσεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer, στις ΗΠΑ και BioNTech, στην Γερμανία.

«Είμαστε σε φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί»

«Εάν το πλοίο χρειαστεί να αλλάξει πορεία, θα πρέπει να αλλάξει αλλά μόνο αν υπάρξουν νέα στοιχεία για αυτό», είπε ακόμη ο Σ. Τσιόδρας ο οποίος εξήγησε ότι προς το παρόν «οι καμπύλες φθίνουν, άρα είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί». Το κόκκινο καμπανάκι όπως είπε για να υπάρξει εκ νέου παρέμβαση σε συγκεκριμένες περιοχές ή σε ολόκληρη τη χώρα όπως συνέβη και στην αρχή της πανδημίας, είναι να αλλάξει σημαντικά ο ρυθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων, όσων μπαίνουν σε ΜΕΘ αλλά και των θανάτων και κυρίως «να αυξηθούν τα περιστατικά στην κοινότητα κι όχι σε συγκεκριμένες περιοχές ή δομές».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για καταγγελίες που αφορούν τεστ επ αμοιβή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς είπε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με κριτήρια και ιεράρχηση. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μέρα και θα προστατεύσουμε αυτά τα νέα κριτήρια, τα οποία είναι διευρυμένα και αφορούν κάθε άνθρωπο που έχει συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό και προσέρχεται στο νοσοκομείο».



Σχολιάζοντας τα φαινόμενα κερδοσκοπίας για τεστ έναντι αμοιβής σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με χρόνια νοσήματα που προσέρχονται σε ιδιωτικές κλινικές είπε χαρακτηριστικά «μη με ρωτάτε εμένα για χρήματα, αν είναι δυνατόν να τοποθετηθώ υπέρ μιας τέτοιας στρατηγικής που ζητάει από ανθρώπους να πληρώσουν χρήματα για τα τεστ για τον ιό. Δεν θέλω να πω κάτι, θα γίνω κακός».

«Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας»

Ο Σ. Τσιόδρας στάθηκε στη σημερινή παγκόσμια μέρα υγιεινής των χεριών, τονίζοντας ότι είναι μια πρακτική που σώζει ζωές. Το φετινό μήνυμα έχει ως τίτλο «Σώστε ζωές, καθαρίστε τα χέρια σας». Μάλιστα ανέφερε ότι η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο ρόλο που έχουν τα καθαρά χέρια στους νοσηλευτές και στις μαίες που είναι όπως είπε οι ήρωες της πρώτης γραμμής. Η αυξημένη συμμόρφωση των υγειονομικών στο πλύσιμο των χεριών είναι μια συνεχής πρόκληση είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι λόγω του κορωνοϊού σήμερα αυτό έχει γίνει μια πρακτική όλων μας και βοηθά «να μην μεταφέρεται ο ιός σε άψυχες επιφάνειες ή στο πρόσωπό μας, που ούτως ή άλλως δεν πρέπει να αγγίζουμε. Είναι μια ακόμη ασπίδα για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας» είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε όχι. Κάθε φορά που εφαρμόζουμε αυτή την τακτική «προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας και περιορίζουμε τον αριθμό των συνανθρώπων μας που θα εκτεθούν στον ιό και κάποιοι από αυτούς θα νοσήσουν ίσως και πολύ σοβαρά».

Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, 10 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.642, εκ των οποίων το 55,4% αφορά άνδρες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 35 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 146 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 27 ήταν γυναίκες.

Παράλληλα, ογδόντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ