ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Πόσο ακριβή είναι τα τεστ αντισωμάτων

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Πόσο ακριβή είναι τα τεστ αντισωμάτων
INTIME NEWS

Για τις αβεβαιότητες που εκφράζονται σχετικά με την ακρίβεια στα τεστ αντισωμάτων σε σχέση με τον κορωνοϊό μίλησε το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Τσιόδρας χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα τεστ.

«Αν σε έναν πληθυσμό 1.000 ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε το τεστ και στους 1.000, θα βρίσκαμε 68 θετικούς. Σε αυτούς τους θετικούς, οι 19 (το 28%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει. Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο. Αν είχε νοσήσει το 10% των ανθρώπων στα 1.000 άτομα, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18 (το 16%) θα νόμιζαν πως είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει, δηλαδή πολύ λιγότεροι», σημείωσε ο καθηγητής Τσιόδρας.

Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι και ο λόγος που μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις».



Τι δείχνουν τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης

Όπως επισήμανε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, «μια τέτοια αισιόδοξη εξέλιξη στην πάλη κατά του κορωνοϊού και στη δημιουργία τέτοιων πολύ καλών τεχνικών ανακοινώθηκε αυτή τη βδομάδα. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, της σοβαρότητα της ασθένειας, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού».

«Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για τον έλεγχο των αντισωμάτων και η οποία βασίζεται σε μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η πιθανότητα για ψευδή θετικά κρούσματα κινείται σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.300 άτομα, η πλειονότητα των οποίων είχε περάσει την ήπια μορφή της νόσου. Διαπιστώθηκε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά τη νόσο ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 ημέρες μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό είχαν θετικά αντισώματα. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του ανθρωπίνου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό. Αυτή η σημαντική εργασία θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine», είπε ο καθηγητής Τσιόδρας.

«Άρα, ναι: Στο άμεσο μέλλον άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα εμφανίσουν μια κάποια ανοσία στο κύριο στέλεχος του κορωνοϊού. Ωστόσο, το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά, είναι για πόσο καιρό θα κρατά αυτή η ανοσία. Ο μόνος τρόπος, αυτή τη στιγμή, είναι να παρακολουθούμε όλους αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο προοπτικά, στο διάστημα των επομένων 6 – 12 μηνών και να βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους», συνέχισε.

Κορωνοϊός: 13 νέα κρούσματα στη χώρα - Στους 150 οι νεκροί

Στα 2.691 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 13 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Τα έξι κρούσματα είναι από χώρους συναθροίσεων.

Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 150 καθώς έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο δύο ακόμη άτομα.

Ανάμεσα στους νεους θανάτους είναι και ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης έστειλε συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τόνισε πως «Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός άφησε το αποτύπωμά του και στο χώρο της υγείας υπηρετώντας στο υπουργείο Υγείας».

Συλλυπητήριά του έστειλε και ο κ. Τσιόδρας αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας ανέφερε για τον εκλιπόντα ότι ήταν «ένας διαπρεπής επιστήμονας, ένας ακούραστος δάσκαλος, ένας αξιοπρεπής πολιτικός, που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως Υπουργός Υγείας στη διαχείριση των κινητών μονάδων και την ενίσχυση του ΕΚΑΒ».

Ακόμη, 82 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και 32 είναι διασωληνωμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ