ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις παραβιάσεις και δέκα παραβάσεις από τουρκικά μαχητικά στο ελληνικό FIR

Τρεις παραβιάσεις και δέκα παραβάσεις από τουρκικά μαχητικά στο ελληνικό FIR
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγες ημέρες μετά το εναέριο μπλόκο των Τούρκων στο σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους του Αλέξη Τσίπρα πάνω από τη Ρόδο, οι δυνάμεις της χώρας ξεκίνησαν και ασκήσεις δίπλα στο νησί, κατά τις οποίες προχώρησαν σε μαζικές παραβάσεις και παραβιάσεις.

Ως φαίνεται, η γείτονα χώρα συνεχίζει την τακτική των αμφισβητήσεων και των προκλήσεων με τις ΝΟΤΑΜ που εκδίδει αλλά και το παιχνίδι της έντασης που ακολουθεί.

Μόνο σήμερα καταγράφηκαν 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Δεκατέσσερα τουρκικά αεροσκάφη - ένας σχηματισμός 8 αεροσκαφών, ένας 4 αεροσκαφών και ένας 2 αεροσκαφών - 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 5 ελικόπτερα, εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η 8αδα των τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, συμμετέχει στην αεροναυτική άσκηση που διεξάγει η γειτονική χώρα νοτιοανατολικά της Ρόδου, ενώ τα ελικόπτερα απονηώθηκαν από τουρκικά πλοία.

Καταγράφηκαν 10 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 3 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Το επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν. Πριν την αναχώρηση από την Ελευσίνα ο κυβερνήτης του αεροσκάφους κατέθεσε το σχέδιο πτήσης το οποίο προέβλεπε στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν.

Αμέσως, η Τουρκία διαμήνυσε ότι δεν εγκρίνει το σχέδιο πτήσης καθώς το αεροσκάφος είναι στρατιωτικό και υπάγεται στο υπ. Εθνικής Άμυνας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο καθώς θεωρείται από την Άγκυρα «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του CNN Greece ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώθηκε για την αξίωση της Άγκυρας μόλις μισή ώρα πριν απογειωθεί το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή που έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιστατικό, οι Τούρκοι αντιπρότειναν να καταθέσει η Αθήνα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί στην Άγκυρα κάτι που απέρριψε η ελληνική πλευρά καθώς αυτό θα θεωρούνταν υποχώρηση στις τουρκικές αξιώσεις.

Ως εκ τούτου, καταρτίστηκε νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας με το αεροπλάνο να περνάει νότια της Κύπρου, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και προσγειώθηκε στο Ισφαχάν.

Το όλο περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η πτήση του πρωθυπουργού για πάνω από δύο ώρες.

Οι προκλητικές τουρκικές ΝΟΤΑΜ

Στο ίδιο πλαίσιο και όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece η Τουρκία, με 4 ΝΟΤΑΜ απέκρουσε 3 ελληνικές οι οποίες αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ

α. Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.

β.Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (Περιοχή Ανατολικά Μεγίστης).

γ. Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των 6 δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.

NOTAM2

Δείτε τις 4 ελληνικές ΝΟΤΑΜ εδώ

Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ

turkish
tourkiki2

Διαβάστε ακόμη
Παραβιάσεις στο Αιγαίο: Τι λένε οι πιλότοι που αναχαιτίζουν τα τουρκικά F-16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ