ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Τοπαλούδη: «Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τη μνήμη της Ελένης» λέει ο πατέρας

Υπόθεση Τοπαλούδη: «Κάποιοι δεν σεβάστηκαν τη μνήμη της Ελένης» λέει ο πατέρας
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιάννης Τοπαλούδης πήρε θέση για όσα συνέβησαν στην αίθουσα του δικαστηρίου κατά την εκδίκαση της δολοφονίας της κόρης του, Ελένης.

«Πάνω απ’ όλα οφείλουμε να στεκόμαστε με προσοχή δίπλα στη μάνα. Βουβοί και αμίλητοι. Δίπλα της. Η μάνα της Ελένης, όπως και όλες οι μάνες που θα ήταν στη θέση της, είναι αυτή που περνάει τον μεγαλύτερο Γολγοθά. Εύχομαι καμία άλλη μάνα να μην πάθει αυτό που πάθαμε εμείς. Από τον Νοέμβριο του 2018 που χάσαμε την Ελένη μας έχουμε χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια μας» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο Γιάννης Τοπαλούδης.

Οι δύο νεαροί, 22 και 23 ετών, οι οποίοι βίασαν και σκότωσαν την Ελένη στο σπίτι του Ροδίτη κατηγορουμένου στη Λίνδο, δεν βρήκαν πολλά λόγια μεταμέλειας. Τα βασανιστικά ερωτήματα της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας έμειναν αναπάντητα.

Ο Γιάννης Τοπαλούδης δεν διέκρινε στα μάτια τους αληθινή μετάνοια: «Βλέποντας τους δράστες δεν εισέπραξα κάτι τέτοιο. Η συγνώμη είναι μία λέξη πάρα πολύ σημαντική και έχει πολύ μεγάλο βάρος. Αυτό το βάρος οι δράστες δεν είναι τόσο ικανοί πνευματικά και ψυχικά να το σηκώσουν. Θέλω να τονίσω, όμως, ότι σέβομαι απόλυτα τους δικηγόρους της υπεράσπισης».

Ανθρώπινη πλευρά

Ο πατέρας της Ελένης βρήκε στο πρόσωπο της εισαγγελέως της έδρας, Αριστοτελείας Δόγκα, την ανθρώπινη πλευρά της Δικαιοσύνης. Θεωρεί άδικες τις επικρίσεις που δέχτηκε η κυρία Δόγκα για ταύτισή της με την οικογένειά του.

«Οι εισαγγελείς είναι και αυτοί άνθρωποι. Δεν βρίσκω κατακριτέα την αγόρευσή της. Το ανθρώπινο κομμάτι που πέρασε με τα λόγια της ήταν κάτι το συγκλονιστικό και μας άγγιξε όλους. Θαύμασα τον τρόπο με τον οποίο μίλησε. Περίμενα να είναι καταπέλτης για τους δράστες, αλλά δεν περίμενα αυτήν την ανθρώπινη πλευρά. Από εκείνη την ώρα έχω δεχτεί χιλιάδες μηνύματα από κόσμο που μου λέει ότι τέτοιους εισαγγελείς θέλουμε».

Όσον αφορά στην παρέμβαση του συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) κατά τη διάρκεια της δίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την τοποθέτηση της κυρίας Δόγκα, ο Γιάννης Τοπαλούδης εξηγεί ότι «κάποιοι δεν σεβάστηκαν ούτε εμάς τους γονείς, αλλά ούτε τη μνήμη της κόρης μου. Μπορούσαν να σεβαστούν τη διαδικασία, να τελείωναν πρώτα οι αγορεύσεις και μετά να διατυπώσουν τα αιτήματά τους. Δεν είναι δυνατόν να μας βάζουν σε μια τέτοια ψυχική δοκιμασία, ενώ ήδη ταλαιπωρούμαστε τόσο καιρό. Αναγνωρίζω τα δικαιώματά τους, αλλά όχι να πετάγονται την ώρα της δίκης». Ο σύμβουλος του ΔΣΑ ισχυρίστηκε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους».

Η εισαγγελέας είχε πει στην αγόρευσή της ότι η υπόθεση την είχε συγκλονίσει πριν ακόμα την αναλάβει, προσθέτοντας ότι η Ελένη είναι κομμάτι της ζωής της. Μία φράση της κυρίας Δόγκα ίσως αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψυχοσύνθεσή της: «Ας επικρατήσει Δικαιοσύνη και ας χαθεί ο κόσμος όλος».

Τα λόγια της αγόρευσής της δείχνουν ότι ενδεχομένως η συγκεκριμένη υπόθεση να ήταν για εκείνη μια ηθική αποστολή που ήθελε να εκπληρώσει με κάθε κόστος. Ακόμα και γνωρίζοντας ότι μπορεί να υποστεί πειθαρχικό έλεγχο. Άλλωστε, μετά τον «θόρυβο» που προκλήθηκε επανήλθε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook γράφοντας τη φράση του ποιητή και συγγραφέα Erich Fried: «Η ζωή ίσως θα ήταν πιο απλή αν δεν σε είχα καθόλου συναντήσει. Μόνο που δεν θα ήταν καθόλου η ζωή μου». Αρκετοί ήταν αυτοί που συνέδεσαν τη φράση με την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη.

Τελικά το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε προχθές ομόφωνα ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού και βιασμό από κοινού τους δύο κατηγορουμένους. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ζήτησε να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 15 ετών στον καθέναν από τους δύο κατηγορουμένους για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ