ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας στο CNN Greece: Oι Έλληνες πειθάρχησαν περισσότερο - Τα μέτρα περιόρισαν τον ιό κατά 80%

Τσιόδρας στο CNN Greece: Oι Έλληνες πειθάρχησαν περισσότερο - Τα μέτρα περιόρισαν τον ιό κατά 80%
ΙΝΤΙΜΕ

Την υποδειγματική πειθαρχία και συμμόρφωση των Ελλήνων πολιτών στα περιοριστικά μέτρα συνεπεία της πανδημίας του κορωνοϊού εξήραν τόσο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, την Τρίτη, έπειτα από σχετική ερώτηση του CNN Greece.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, έχουμε και τόσο θετικά αποτελέσματα, σημείωσαν οι δυο τους. Αντίθετα, κάποιες χώρες της Ευρώπης, δεν τήρησαν τα μέτρα πειθαρχίας, τόνισε ο καθηγητής Τσιόδρας, σημειώνοντας, ότι όντως η πορεία των δεικτών είναι καλή, δεν θεωρώ ωστόσο ότι αυξήθηκε η ανοσία, ενώ και η πορεία του δείκτη RT είναι κάτω από το 1 και φθάνει το 0,4, με μαθηματικά μοντέλα στο 0,37. Να θυμίσουμε ότι ο δείκτης RT είναι ο δείκτης μετάδοσης του ιού, με όλα τα περιοριστικά και παρεμβατικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η ερώτηση του CNN Greece έχει ως εξής:

«Κύριε καθηγητά,

Καθώς βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα της σταδιακής έναρξης της κανονικότητας και άρσης των μέτρων, θα ήθελα να ρωτήσω πώς αξιολογείτε την πορεία της κατάστασης, την συμπεριφορά των πολιτών και πώς αξιολογείτε επιδημιολογικά τον δείκτη RT.

Επίσης, εκτιμάται ότι το ποσοστό πειθαρχίας πολλών χωρών της Κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, έφθασε έως και το 90%, την ώρα που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 60%. Μήπως τελικά η χώρα μας κατάφερε να αποκτήσει εμμέσως, λίγο μεγαλύτερη ανοσία της αγέλης από όσο αρχικά υπολογίζαμε;».

Όντως η πορεία όλων των δεικτών είναι καλή, ενώ και η πορεία του RT είναι αρκετά κάτω από το 1, φθάνοντας το 0,4 σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, απάντησε ο κ. Τσιόδρας. Συμπλήρωσε δε, ότι οι Έλληνες έδειξαν τεράστια πειθαρχία στα μέτρα, δεν θεωρώ ωστόσο ότι αυξήθηκε η ανοσία της αγέλης. Δεν πιστεύω, επίσης, ότι κάποιες χώρες τήρησαν τα μέτρα πειθαρχίας, τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι στη χώρα μας, το γεγονός της καλής πορείας της πανδημίας, φαίνεται λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης του ιού, κάτι που θα τεκμηριώσουν και οι μελέτες αντισωμάτων, οι οποίες τρέχουν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός τήρησε ευλαβικά τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις και όπως αποδείχθηκε το 90% των πολιτών τα θεωρούν σημαντικά. Στην Ελλάδα, έχουμε κάνει μία τεράστια προσπάθεια που έχει φέρει αποτελέσματα, εξαιτίας της πειθαρχίας των πολιτών και των οικογενειών τους. Προφυλάξαμε τους Έλληνες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν τήρησαν τα μέτρα, και γι’ αυτό ανεβάζαμε τους τόνους συχνά, τόνισε.

Σύμφωνα με μαθηματικές εκτιμήσεις, από την ώρα που ελήφθησαν τα περιοριστικά μέτρα, οι πολίτες τα τήρησαν, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία του ιού να πέσει κατά 80%, συμπλήρωσε ο καθηγητής Τσιόδρας. Πρόσθεσε δε, ότι «η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από καλή συμπεριφορά των πολιτών και αυτό είναι επιτυχία όλων μας! Είμαστε χαρούμενοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ