ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων - Χατζηγεωργίου: Τι πρέπει να προσέχουμε σε καφέ και εστιατόρια

Άρση μέτρων - Χατζηγεωργίου: Τι πρέπει να προσέχουμε σε καφέ και εστιατόρια
INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

«Αναμενόμενη εξέλιξη και μικροαπόλαυση που είναι συνυφασμένη με την κουλτούρα πολλών από τους συνανθρώπους μας», χαρακτήρισε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, το άνοιγμα της εστίασης

Ωστόσο, ο κ. Χατζηγεωργίου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, έσπευσε να τονίσει πως το άνοιγμα των καταστημάτων αυτών «θα πρέπει να γίνει με προσοχή και με λογική».

«Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε στον κόσμο ότι η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε με σύνεση και υπευθυνότητα. Επιτρέπεται, λοιπόν, από αύριο να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση, όμως, με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μιας και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα», συνέχισε ο διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξάλλου, επισήμανε πως «έχουν τεθεί ικανά όρια για το μέγιστο αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι, ώστε να είναι δυνατή η έξοδος μιας ολόκληρης οικογένειας και να μη μείνει κανένας παραπονεμένος».

«Ας σκεφτούμε, όμως, το πού θα επιλέξουμε να πάμε για φαγητό. Επιλέγουμε με βάση την τήρηση των κανόνων απόστασης μεταξύ τραπεζιών, των οδηγιών από τους εργαζόμενους και των κανόνων υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες και αποφεύγουμε επίσης το συνωστισμό. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα πριν και μετά το φαγητό. Καλύπτουμε το βήχα ή το φτάρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα μας και αποφεύγουμε να αγγίζουμε τις περιοχές των βλεννογόνων (στόμα, μύτη, μάτια)», δήλωσε εμφατικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Δύο νέα κρούσματα - Στα 2.878 τα συνολικά

Δεν υπήρξε νεκρός το τελευταίο εικοσιτετράωρο από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.878, αφού σήμερα, Κυριακή, ανακοινώθηκαν δύο νέα κρούσματα.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 626 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.635 (56%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

19 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 6 (31.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 100 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους νεκρούς, οι 50 ήταν γυναίκες (29.2%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 153.963 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ