ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα δημοτικών: Επιστρέφουν στα θρανία οι μικροί μαθητές την 1η Ιουνίου

Άνοιγμα δημοτικών: Επιστρέφουν στα θρανία οι μικροί μαθητές την 1η Ιουνίου
INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στα… θρανία επιστρέφουν από την 1η Ιουνίου και οι μικροί μαθητές της χώρας μας, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την Κυριακή την απόφαση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία αλλά και οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Στέλιος Πέτσας είχε αποκαλύψει πως σε περίπτωση που ανοίξουν τα δημοτικά τότε θα επαναλειτουργήσουν και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ενώ θα δοθεί και το «πράσινο φως» για κατασκηνώσεις -ιδιωτικές και δημόσιες.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων αναμένονται σήμερα στις 13:00, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης πολιτικών συντακτών.

Στην ενημέρωση θα συμμετάσχουν σήμερα και οι υπουργοί Παιδείας και Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και Τάκης Θεοδωρικάκος, για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

«Το Ρ0 έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο»

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, που ωστόσο έγινε πριν από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι «η ζυγαριά τείνει προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων».

«Τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι πολύ ισχυρά. Όμως υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που μας λένε ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους συνηγορούν ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν, καθώς το Ρ0 έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλό επίπεδο», σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «γνωρίζουμε ότι ο ιός θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για αρκετό καιρό».

Παραθέτοντας τα επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι:

«Όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να νοσήσουν, δεύτερον ότι τα παιδιά έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές λόγω του Covid 19. Τρίτον, υπάρχει χαμηλό ποσοστό μεταδοτικότητας του ιού στα παιδιά».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε εκ νέου πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική, ενώ αντίστοιχη είναι και η εμπειρία από άλλες χώρες.

Από το υπουργείο Παιδείας, αν και δεν έχουν γίνει γνωστά τα επίσημα αριθμητικά στοιχεία για την επιστροφή των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια, υπάρχει ικανοποίηση για την πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής.

Υπενθυμίζεται, ότι τα λύκεια άνοιξαν τις πόρτες τους για τους μαθητές της Γ' λυκείου πριν από δύο εβδομάδες -την 11η Μαΐου- και την περασμένη Δευτέρα -την 18η Μαΐου- άνοιξαν και τα γυμνάσια και επέστρεψαν στις αίθουσες και οι μαθητές της Α' και Β' λυκείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ