ΕΛΛΑΔΑ

Σε επιφυλακή οι Αρχές μετά από πληροφορίες για μετακινήσεις προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σε επιφυλακή οι Αρχές μετά από πληροφορίες για μετακινήσεις προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Giannis Papanikos)

Προς την Αδριανούπολη φαίνεται πως μετακινούνται πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία, με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας να κάνουν λόγο για «ταξίδι της ελπίδας» και τις ελληνικές Αρχές να βρίσκονται σε συναγερμό.

Η τοπική ιστοσελίδα evrosonline.gr, γράφει πως χθες το βράδυ υπήρχε έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά και ορισμένοι πρόσφυγες είχαν ήδη φτάσει στα Ύψαλα.

Ωστόσο, πληροφορίες του CNN Greece αναφέρουν πως οι αστυνομικοί και οι στρατιώτες που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχουν εντοπίσει κόσμο συγκεντρωμένο στα χωράφια κοντά στα ελληνικά σύνορα μέχρι στιγμής.

Βρίσκονται, ωστόσο, σε επιφυλακή, καθώς τουρκικά ΜΜΕ αναδεικνύουν τη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών στην Αδριανούπολη και κάνουν αναφορές στο «πέρασμα χιλιάδων ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια» κατά τη διάρκεια της περασμένης κρίσης.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό στην Τουρκία – κάτι που σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες θα μπορούν να μετακινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Μάλιστα, δημοσίευμα της Haber turk αναφέρει: «Το ταξίδι της ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες».

dddd

Το δημοσίευμα τονίζει ότι μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Η Άγκυρα έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις της προς τη χώρα μας, προχωρώντας σε προκλήσεις για την Αγία Σοφία αλλά και ανακοινώνοντας γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες αγνοώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των νησιών.

Όπως έγινε γνωστό χθες, ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ αναμένεται να ταξιδέψει αιφνιδίως σήμερα στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk, στην «ατζέντα» των συζητήσεων θα βρεθεί η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης στον Σάρατζ αλλά και οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, επί τάπητος θα τεθεί και η συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας στο «πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Νοέμβριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ