ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Τύπος για «Ελληνικό»: Ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης

Διεθνής Τύπος για «Ελληνικό»: Ξεκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Ευρώπης
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Η έναρξη των έργων στο πρώην αεροδρόμιο του «Ελληνικού» φιλοξενεί στην αρθρογραφία του ο διεθνής Τύπος, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από μεγαλύτερα στην Ευρώπη

«Η Ελλάδα άρχισε τις εργασίες καθαρισμού για ένα κατασκευαστικό έργο που σχεδιάζει να μετατρέψει ένα άχρηστο αεροδρόμιο στην παραλιακή της Αθήνας σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά καταλύματα της Ευρώπης, τρεις φορές μεγαλύτερο από το Μονακό», αναφέρει το Reuters.

Στο εγκαταλελειμμένο εδώ και δύο δεκαετίες αεροδρόμιο του «Ελληνικού» άρχισαν να κατεδαφίζονται τα πρώτα κτήρια «μετά από χρόνια καθυστερήσεων εξαιτίας της γραφειοκρατίας, των πολιτικών αντιστάσεων και των τοπικών διαφωνιών, συνεχίζει το πρακτορείο, υπογραμμίζονται πως εκατοντάδες ακόμη κτήρια μένουν να απομακρυνθούν.

Αναφορά στην εκκίνηση του έργου κάνει και το πρακτορείο Associated Press, υπογραμμίζοντας ότι μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος το περιέγραψε ως το «πιθανώς μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο», οι μπουλντόζες έπιασαν αμέσως δουλειά.

«Η ανάπτυξη του ελληνικού χώρου 620 στρεμμάτων υπήρξε στοιχείο – κλειδί στην προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούσε μέρος των μνημονιακών πακέτων για τη διάσωση της Ελλάδας. Η χώρα έλαβε δισεκατομμύρια δάνεια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση μιας καταστροφικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά έπρεπε να περάσει σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια», αναφέρει το κείμενο του πρακτορείο που αναδημοσιεύουν και οι New York Times.

«Η αναδιοργάνωση του αεροδρομίου έχει εγκλωβιστεί σε καθυστερήσεις και έχει εμπλακεί σε δικαστικές υποθέσεις για σχεδόν δύο δεκαετίες, με επικριτές του έργου να επικαλούνται περιβαλλοντικά και πολιτιστικά ζητήματα» αναφέρει το AP υπενθυμίζοντας ότι «στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία νεκροταφεία και ένας προϊστορικός οικισμός. Το 2018, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το έργο».

Η Lamda Development, η οποία εξασφάλισε τη μακροχρόνια μίσθωση από το 2014, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα συγκρότημα πολυτελών σπιτιών, ξενοδοχείων, γραφείων, μαρίνας σκαφών αναψυχής και καζίνο με συνολικό κόστος 8 δισεκατομμύρια ευρώ (9 δισεκατομμύρια δολάρια), αναφέρει εξάλλου το πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό η ανάπτυξη αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία 80.000 θέσεων εργασίας ενώ το έργο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

«Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά υπάρχει μακρύς δρόμος μπροστά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ