ΕΛΛΑΔΑ

Πορείες ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας

Πορείες ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις - Κλειστό το κέντρο της Αθήνας
CNN Greece/ Λευτέρης Παρτσάλης

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σε αρκετές πόλεις της χώρας ενάντια στη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις.

Οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έχουν κλείσει από 18:00 κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ και οι συρμοί διέρχονται κανονικά, χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.

Στην Αθήνα, αυτή την ώρα είναι κλειστές οι οδοί Πανεπιστημίου και Σταδίου, καθώς από τις 19:00 πραγματοποιούνται συλλαλητήρια στην Πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή οργανώσεων και φορέων της Αριστεράς, αντιφασιστικών και αναρχικών συλλογικοτήτων.

«Οι αγώνες μας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις μας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει:

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει εγκληματικό και επικίνδυνο».

Με κεντρικό σύνθημα «η φωνή των εργατών δεν φιμωνεται, η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει» πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα από τις 20:00 εργατικά σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.

Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Ξάνθη και Τρίκαλα.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται ευθύνες για τον «οργανωτή» της συγκέντρωσης, καθώς και η συνεργασία του με τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να διαλύσει κατά το δοκούν μια διαδήλωση εάν αυτή διεξάγεται χωρίς άδεια ή αν βάσει κριτηρίων που η ίδια θεσπίζει, δύναται να προκληθούν αναταραχές στην ομαλή κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ