ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα παρά την ήπια εικόνα του τελευταίου 24ωρου

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα παρά την ήπια εικόνα του τελευταίου 24ωρου
ΙΝΤΙΜΕ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ωστόσο, παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο, παραμένει η ανησυχία για την γενική εικόνα και ειδικότερα για τα εισαγόμενα

Αναλυτικά η διασπορά των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής, το τελευταίο 24ωρο:

- 4 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 3 αφορούν εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

- 6 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

- 5 στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

- 5 στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

- 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

- 6 στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

-1 στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

Τα 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έξαρση κρουσμάτων από τα Βαλκάνια

Από τις 20 Μαΐου παρατηρείται σημαντική έξαρση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια και κυρίως σε Σερβία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, όμως ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση προχώρησε στην αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εφαρμόζοντας δρακόντεια μέτρα ελέγχου για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από τα Βαλκάνια.

Ο προβληματισμός των αρχών επικεντρώνεται στα εγχώρια κρούσματα που καταγράφονται από την 1η Ιουλίου -ημερομηνία ορόσημο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού και ενόψει της 15η Ιουλίου- καθώς θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεων για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, χώρες με μεγάλη εξάπλωση του ιού.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Παθολογική Κλινική του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών Ρίο, Χαράλαμπος Γώγος, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την νέα διαμορφούμενη κατάσταση- έτσι όπως εξελίσσεται στην Ελλάδα, αναφορικά με τα πολλά καθημερινά κρούσματα που καταγράφει το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό.

Για τον λόγο αυτό, προτείνει εντατικοποίηση των μέτρων τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από την Πολιτική Προστασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν 15 περίπου ημέρες ο κ. Γώγος σε συνέντευξή του και πάλι στο CNN Greece, τόνιζε ότι μπορεί να υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν σηματοδοτεί δεύτερο «κύμα». Σήμερα, ο καθηγητής εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία του ιού στην Ελλάδα, καθώς μετά το άνοιγμα του τουρισμού, έχει αρχίσει να παίρνει την ανιούσα.

Αύξηση κρουσμάτων στην Κοζάνη

Ανησυχία προκαλεί η αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια.

Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορωνοϊό.

Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι σερβικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, όλα τα νέα θετικά κρούσματα του νομού Κοζάνης χαρακτηρίζονται «συμπωματικά με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος».

15χρονη σε κατασκήνωση θετική στον ιό

Θετικό στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ένα 15χρονο κορίτσι σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Το κορίτσι πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου. Μετά από τέσσερις ημέρες ανέβασε δέκατα και από τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό.

Άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατασκηνωτών. Η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ το βράδυ του Σαββάτου και ζητήθηκε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Αιδηψός: Θετική στον κορωνοϊό τουρίστρια από τη Ρουμανία

Μετά τους 10 Σέρβους που διαγνώστηκαν με κορωνοϊό σε Αιδηψό και Πευκί, θετική βρέθηκε και μία 66χρονη από τη Ρουμανία που παραθερίζει σε ξενοδοχείο στα Λουτρά Αιδηψού.

Σύμφωνα με το EviaZoom.gr, η 66χρονη ήταν μέλος του γκρουπ των Ρουμάνων τουριστών που ταξίδεψαν από τον Προμαχώνα προς τα Λουτρά Αιδηψού για να κάνουν διακοπές και να μείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Οι συγκεκριμένοι τουρίστες υποβλήθηκαν σε τεστ κορωνοϊού στις 8 Ιουλίου στον Προμαχώνα και στη συνέχεια συνέχισαν το ταξίδι τους, χωρίς ωστόσο να έχουν βγει τα αποτελέσματα.

Το πρωί της Κυριακής έγινε γνωστό ότι βγήκε θετική η 66χρονη που διαμένει στο ξενοδοχείο «Ermis Spa Hotel».

Η γυναίκα έχει τεθεί σε καραντίνα, η οποία επιτηρείται από αστυνομικούς του Α.Τ. Αιδηψού που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο ξενοδοχείο.

Το πρωί της Δευτέρας αναμένεται να βρεθεί στη περιοχή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με ειδικό βαν για να παραλάβει την Ρουμάνα τουρίστρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ