ΕΛΛΑΔΑ

Δοκιμασία για Ελλάδα και Ευρώπη

Δοκιμασία για Ελλάδα και Ευρώπη
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της προσφυγικής κρίσης καθώς συνεχίζεται και σήμερα το πρόβλημα εγκατάστασης των προσφύγων για όσο καιρό παραμένουν στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έχει θέσει σε σχεδιασμό το σχέδιο κάλυψης των αναγκών χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα. Παράλληλα, έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό μπρα-ντε-φερ προκειμένου να εξασφαλίσει ότι στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου δεν θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί και η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Διπλωματικό θρίλερ με τη Βιέννη

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι πλέον κλειστά ενώ από χθες εξελίσσεται ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας λόγω της επιθετικής στάσης της Βιέννης.

Η Αθήνα ανακοίνωσε χθες ότι ανακαλεί την ελληνίδα πρέσβειρα στη Βιέννη "προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας". Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει, παράλληλά, ότι «είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους".

Από την πλευρά της η Βιέννη συνέχισε την προκλητική της στάση και με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών σημειώνει ότι «κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα, αφού αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα, για να συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής» και προσθέτει ότι ««βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Έλληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία".

Η ένταση συνεχίστηκε και μετά τη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης καθώς η αυστριακή υπουργός υποστήριξε ότι ο έλληνας ομόλογός της είπε στη Σύνοδο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Ο Γιάννης Μουζάλας διέψευσε την αυστριακή υπουργό κατηγορώντας την ότι παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν».

Στη Σύνοδο, πάντως, η Ελλάδα κατέθεσε έκτακτο σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος.

Μπλοκάρει τους μετανάστες η κυβέρνηση

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ελέγξει τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών προς την Αθήνα, τουλάχιστον μέχρι να ετοιμαστούν οι χώροι υποδοχής η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο που προβλέπει την επιμήκυνση της παραμονής τους στα νησιά

Όπως πρώτο έγραψε το CNN Greece, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δρίτσας ενημέρωσε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας για την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τις κινήσεις των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Από σήμερα τα πλοία θα γεμίζουν μόνο κατά το ήμισυ της δυναμικότητάς του από τα νησιά, ενώ ταυτόχρονα, τα ακόλουθα πλοία θα παρέχουν προσωρινό κατάλυμα σε πρόσφυγες και μετανάστες:

- Στη Λέσβο το Ελευθέριος Βενιζέλος

- Στο Σάμο το Blue Star

- Στο Χίο το Sea Jet

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι αυτό θα ισχύσει για τις επόμενες 3 ημέρες. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κινήσεις συντονισμού από τα νησιά προκειμένου να διαμορφωθεί μέτωπο αντίδρασης κατά της απόφασης της κυβέρνησης, καθώς θεωρείται ότι ναι μεν θα υπάρξει αποσυμφόρηση στη ροή των μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα, την ίδια ώρα όμως θα γίνει εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά όπου και θα γεμίσουν με πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία 5 ακόμα χώρων φιλοξενείας προσφύγων. Οι τέσσερεις θα βρίσκονται στην περιοχή του Κιλκίς. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η διάθεση από τον στρατό 2.500 σκηνών χωρητικότητας 15.000 προσφύγων υπ' ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες. Τέλος, το υπουργείο αποφάσισε την ελεγχόμενη μετάβαση των προσφύγων προς την Ειδομένη ώστε η κατάσταση στην περιοχή να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Αβραμόπουλος: Έχουμε μόνο δέκα μέρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει» δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και κάλεσε σε συλλογική δράση και αποφυγή των μονομερών ενεργειών

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/23070/moyzalas-gia-prosfygiko-h-ellada-tha-perasei-dyskoles-ores

ΔΗΜΟΦΙΛΗ