ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, άνοιξαν τον Προμαχώνα

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, άνοιξαν τον Προμαχώνα
Τρακτέρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi/(MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, που δηλώνουν ότι παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, «πολύ περισσότερο που οι κυβερνητικές υποσχέσεις μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών».

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αναφέρει ότι οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα και παραμένουν στα μπλόκα, εκτιμώντας ότι «ο οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω. Είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα».

Τα τρακτέρ παραμένουν σε κάποια από τα μπλόκα που έχουν στηθεί εδώ και αρκετό καιρό σε πολλά σημεία σε όλη τη χώρα, όμως οι αγρότες προσανατολίζονται σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Την αρχή κάνουν την Παρασκευή οι αγρότες από τα μπλόκα Θέρμης, αεροδρομίου και Πράσινων Φαναριών, που ξεκινούν με τα τρακτέρ τους και με αγροτικά οχήματα πορεία, με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης για να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό.

Οι αγρότες από το μπλόκο της Χαλκηδόνας, κατευθύνονται επίσης προς τη συμπρωτεύουσα, άλλοι με τα τρακτέρ τους και άλλοι με αγροτικά αυτοκίνητα. Η Θεσσαλονίκη θα είναι την Παρασκευή πόλη υπό... πολιορκία καθώς αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αγρότες και από άλλα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη σημερινή κινητοποίηση δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Ημαθίας.

Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία όλα τα μπλόκα έχουν ανοίξει, εκτός από τα μπλόκο στην Εγνατία Οδό στα Κερδύλια. Οι αγρότες δήλωσαν πως κατανοούν την δύσκολη κατάσταση στους δρόμους με τους πρόσφυγες, για αυτό θα σταματήσουν μέχρι νεωτέρας τα μπλόκα, δίνοντας νέο ραντεβού για κινητοποιήσεις μετά από συσκέψεις.

Στο Δερβένι σήμερα πραγματοποιούν σύσκεψη για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν από δω και πέρα. Ενώ, κρίσιμη είναι η μέρα και στα μπλόκα της Νίκαιας και των Τεμπών, όπου θα ληφθούν αποφάσεις.

Με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους κατά μήκος των δρόμων, στα σημεία που για περισσότερες από 30 ημέρες είχαν αποκλεισμένα, μερικώς ή και πιο... «σφιχτά», συνεδριάζουν το βράδυ οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, όπως κοινοποίησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος.

Υπενθυμίζεται ότι στη Δυτική Μακεδονία, τα μπλόκα που έχουν στηθεί βρίσκονται στα εξής σημεία:
-Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ - Γρεβενά- πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα.
-Νεάπολη Τσοτυλίου
-Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά.
-Διόδια Πολυμύλου Κοζάνης
-Αμύνταιο, στον κόμβο Αντιγόνου

Από χθες το βράδυ παραμένει ανοιχτό το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους συμμετέχοντες στο μπλόκο να έχουν γενική συνέλευση την Παρασκευή το μεσημέρι και «όλα είναι ανοιχτά» για το τι μέλλει γενέσθαι, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννης Τουρτούρας.

Όπως διευκρίνισε, στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο, που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο του προμαχώνα για περισσότερες από 30 ημέρες, θα γίνει ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια θα ληφθεί η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι τις προσεχείς ημέρες. Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Τουρτούρας ξεκαθάρισε «δεν υπάρχει διάσπαση του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα».

Σταθεροί στο πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει για τη διευκόλυνση των οδηγών ιδιωτικών χρήσης οχημάτων και λεωφορείων, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο μπλόκο που έχουν στήσει στο τελωνείο της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι επί ελληνικού εδάφους στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες, ενώ αναφορικά με την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι. Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Καστίδης «διευκολύνουμε την κυκλοφορία όταν διαπιστώνουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο».

Παραμένουν τα μπλόκα στην Κρήτη

Παραμένουν στο μπλόκο της περιοχής των Μαλίων οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου έχοντας προχωρήσει σε αποκλεισμό της Εθνική Οδού.

Παράλληλα στα Πραιτώρια οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με το μπλόκο που έχουν στήσει ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι το απόγευμα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίησή στον κόμβο της Φορτέτσας στο Ηράκλειο κάνοντας λόγο για «μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του το παγκρήτιο αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στη σημερινή ασφυχτική συγκυρία, προσπαθεί να εφαρμόσει μια δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές, για να αποχτήσει το δικαίωμα να διεκδικήσει την αναδιάρθρωση του χρέους, ως της πιο βασικής προϋπόθεσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ακόμη σημειώνει ότι «στα πλαίσια αυτά αγωνίζεται από την αρχή να περισώσει την τεράστια πλειοψηφία της ελληνικής αγροτιάς (90%), γιατί απλά το υπόλοιπο 10% αντέχει». Επίσης, αναφέρει ότι «οι αγρότες είχαν εξ αρχής και από το πρώτο σχέδιο πολύ μικρότερη επιβάρυνση, σε σχέση με άλλους κλάδους επαγγελματιών και μεγαλύτερα ανταλλάγματα συγκριτικά. Οι προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση στη συνάντηση της Δευτέρας είναι πολύ πιο θετικές και σημαντικές για τους αγρότες».

Στην ίδια ανακοίνωση το παγκρήτιο αγροτικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «από την πρώτη συζήτηση με τον πρωθυπουργό απουσίαζε η Κρήτη, με ευθύνη των ίδιων των «εκπροσώπων» του αγροτικού χώρου του νησιού. Εκείνων που προτιμούν τα τηλεοπτικά παράθυρα, αντί του πρωθυπουργικού τραπεζιού. Αυτών που επιδίδονται στους εντελώς απαράδεκτους προπηλακισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ». Εξάλλου σημειώνει ότι «Δεν εκτέθηκαν στη συνείδηση της κοινής γνώμης εκείνοι που ήταν στη συνάντηση. Εκτέθηκαν εκείνοι που απουσίαζαν. Δεν θα ήταν χρήσιμο να ακούσει ο πρωθυπουργός και τα προβλήματα της Κρήτης; Χαμένοι απ' αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες της Κρήτης, που στερήθηκαν εξαιτίας των «εκπροσώπων» τους αυτή την ευκαιρία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ