ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς σχέδιο και φάρμακα για την περίθαλψη των προσφύγων

Χωρίς σχέδιο και φάρμακα για την περίθαλψη των προσφύγων

Το ανεξέλεγκτο προσφυγικό κύμα, το οποίο μάλιστα ενισχύεται με συνεχείς αφίξεις Σύρων που προσπαθούν να βρουν στην Ευρώπη τη δική τους Γη της Επαγγελίας, δημιουργεί μεγάλες ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός.

Ο κουτσουρεμένος προϋπολογισμός για φάρμακα δεν επαρκεί ουσιαστικά ούτε για τις ανάγκες των Ελλήνων και το αίτημα του αρμόδιου υπουργείου προς την Ε.Ε. για έκτακτη ενίσχυση με 3 εκατομμύρια ευρώ θεωρείται "ψίχουλα".

Πολλοί εκ των Σύρων που καταφθάνουν στην Ελλάδα "κουβαλούν" ως κληρονομιά είτε από τον πόλεμο είτε από το δύσκολο ταξίδι τους τραύματα και ασθένειες που χρήζουν άμεσης περίθαλψης και ιατρικής φροντίδας.

Ιδιαίτερα πολλά μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουν λόγω των κακουχιών ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την έλλειψη οργάνωσης και σχεδίου για την αντιμετώπιση των αναγκών επιβεβαιώνει μιλώντας στο CNN Greece και ο επικεφαλής των "Γιατρών του Κόσμου" κ. Νικήτας Κανάκης.

Ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα που έχει ζητήσει η κυβέρνηση από την Ευρώπη δεν υπάρχει σχέδιο πως θα κατανεμηθούν, αναφέρει ο κ. Κανάκης.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες για παροχή περίθαλψης στους πρόσφυγες καλύπτονται σε πολύ μικρό ποσοστό, και στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, χάρη στις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικών οργανώσεων ή ιδιωτών. Με άλλα λόγια, με ιδιαίτερη δυσκολία και χωρίς επάρκεια.

"Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το 'φαίνεσθαι' και όχι την ουσία, αφού επικεντρώνεται μόνον στο να στεγάσει ή και να 'κρύψει' τους πρόσφυγες και αγνοεί ότι πέραν της σίτισης, υπάρχει ανάγκη για σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη" υπογραμμίζει στέλεχος Μ.Κ.Ο. που μίλησε στο CNN Greece υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Εάν οι μετανάστες δεν έχουν περίθαλψη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας υγιεινομικής βόμβας και γι' αυτό οι Μ.Κ.Ο. και τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει προληπτικά να δράσουν και να έχουν εφοδιαστεί με φάρμακα για να περιθάλψουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που η ίδια η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει πρόσθετα κονδύλια από τους Ευρωπαίους και να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποτελεσματικά, τονίζουν στελέχη από τον τομέα της υγείας. Από τις όποιες ασθένειες και τους κινδύνουν που εγκυμονούν, άλλωστε, δεν κινδυνεύουν μόνο οι πρόσφυγες, αλλά ο πληθυσμός συνολικά και αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ' όψιν η κυβέρνηση στον σχεδιασμό που κάνει για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και σε αυτό περιλμβάνεται και η ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

Όμως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ελλήνων πολιτών είναι κουτσουρεμένη και δεν χωρούν άλλες εκπτώσεις, όπως υπογραμμίζουν στο CNN Greece στελέχη του χώρου της υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ