ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης: Oριακή η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές

Συμβούλιο της Ευρώπης: Oριακή η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Έντονα επικριτική -κάνοντας λόγο για αστυνομική βία και άσχημες συνθήκες κράτησης στις υπερπλήρεις ελληνικές φυλακές- είναι η έκθεση της Επιτροπής για Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Οι ευάλωτοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν της κατάλληλης φροντίδας και σε κάποιες περιπτώσεις αφήνονται να πεθάνουν», λέει η έκθεση την οποία συνέταξαν άνθρωποι που επισκέφτηκαν τις ελληνικές φυλακές το 2015. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «οριακή κατάσταση».

Τα κυριότερα προβλήματα, του υπερπληθυσμού των φυλακών και της έλλειψης προσωπικού παραμένουν, λέει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Παρόλα αυτά όπως μεταδίδει το Reuters την ίδια στιγμή οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν πως το ελληνικό κράτος έχει κάνει βήματα προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων. Επίσης, σημειώνεται πως αρκετοί από τους κρατούμενους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των επιθέσεων βίας από συγκρατούμενους τους.

«Πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες προκειμένου να προωθηθούν οι εναλλακτικές μορφές ποινής πέρα από τη φυλάκιση και να σταματήσουν οι ελληνικές φυλακές να λειτουργούν σαν αποθήκες» επισημαίνεται.

Μάλιστα, γίνεται και αναφορά σε ορισμένες πτέρυγες των φυλακών Κορυδαλλού όπου για περίπου 350-400 φυλακισμένους υπήρχαν μόνο 2 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Επίσης με μελανά χρώματα χαρακτηρίζονται οι συνθήκες κράτησης των ανηλίκων.

Τo Reuters μεταδίδει ακόμα πως το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε πως «εργάζεται πυρετωδώς» για να βελτιώσει τις συνθήκες που περιγράφονται στην έκθεση, ενώ τονίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου ο αριθμός των κρατουμένων έπεσε από τους 11.500 το 2014 στους 9.500 το 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ