ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη μέρα παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο

Τρίτη μέρα παραβιάσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο
EUROKINISSI/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Για τρίτη μέρα συνεχίστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Σήμερα στις 08:33 το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 εισήλθαν στο FIR μεταξύ Λέσβου και Χίου πραγματοποιώντας μπαράζ υπερπτήσεων.

Έξι φορές συνολικά πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά (ανατολικά των Οινουσών) πέταξε το ζεύγος των αεροσκαφών F-16. Οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκτυλίχθηκαν με διαφορά 10 λεπτών από τις 8:30 έως τις 9:30 το πρωί.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το ζευγάρι των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τις Οινούσες με διαφορά δέκα λεπτών -από τις 8:33 έως τις 8:54- στα 5.500, 22.500 και 25.000 πόδια Το ίδιο ζευγάρι πέταξε πάνω από την Παναγιά στις 9:12 και στις 9:24 στα 30.000 πόδια και στις 9:30 στα 26.000 ποδια

Τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως στις 8:33 το πρωί πετώντας μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθαν του FIR Αθηνών, βόρεια της Χίου, στις 9:31 το πρωί.

Τα τουρκικά F-16 αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά κατά πάγια πρακτική.

Με έκτακτα αυστηρά διαβήματα και αυστηρά μηνύματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία, σε συνέχεια των απαράδεκτων προκλήσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματικές πηγές.

Καμμένος: Πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για τις παραβιάσεις

Σχολιάζοντας τις προκλήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας των τελευταίων τριών ημερών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε ότι αυτές έχουν καταγγελθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι οποιαδήποτε πρόκληση είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα απαντάται, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real fm, ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων/μεταναστών.

Σημειώνεται ότι και χθες ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, πέταξε στις 08:02 πάνω από τις Οινούσες στα 17.000 πόδια. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών επανήλθε μία ώρα αργότερα και πέταξε άλλες δύο φορές πάνω από το νησί του Αιγαίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πετώντας και τις δύο φορές, μεταξύ Λέσβου και Χίου και ακολούθησε την ίδια διαδρομή για να βγει από το FIR Αθηνών.

Αλλά και τη Δευτέρα δύο τουρκικά αεροσκάφη F-16, πέταξαν πάνω από τις Οινούσες στα 9.000 πόδια και ένα λεπτό αργότερα εξήλθαν του FIR Αθηνών, πετώντας πάλι μεταξύ Λέσβου-Χίου. Ο τουρκικός σχηματισμός αναγνωρίσθηκε από ελληνικά μαχητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ