ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μουζάλας: Δεν θα γίνει άλλο hot spot στη Μυτιλήνη

Γ. Μουζάλας: Δεν θα γίνει άλλο hot spot στη Μυτιλήνη
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με την κατάσταση στη Μυτιλήνη να παραμένει έκρυθμη -μετά και από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο νησί τόσο στην πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του νησιού όσο και στο hot spot της Μόριας το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς- ο Γιάννης Μουζάλας διέψευσε τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας.

Σε επιστολή που απέστειλε στο δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το σύνολο της κυβέρνησης καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης και των άλλων νησιών που διαμένουν πρόσφυγες.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι «ο στόχος αυτός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Η συμφωνία αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, στηρίζεται σχεδόν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου και επ' ουδενί τίθεται υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνει τα μέτρα για την εκτόνωση της κατάστασης τα οποία συμφωνήθηκαν στη συνάντησή του με τον κ. Γαληνό. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία, λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά μέχρι τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας, ενίσχυση της αστυνομίας και των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί, έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί και ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό για ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ