ΕΛΛΑΔΑ

Η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Τσατάνη

Η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα στην Τσατάνη
CNN Greece - Νικόλ Παπάζογλου

Η Τρομοκρατική οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε πριν από λίγο την ευθύνη για τη βόμβα στο σπίτι της Εισαγγελέως Τσατάνη.

Με κείμενό της σε ιστοσελίδα αντιεξουσιαστών η οργάνωση υποστηρίζει ότι έβαλε τη βόμβα στην Εισαγγελέα, καθώς η κ. Τσατάνη είχε κρίνει ως απαράδεκτη την αίτηση αποφυλάκισης της Εύης Στατίρη, συντρόφου μέλους της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενώ κλείνει με τη φράση: «θα επανέλθουμε».

ek1

(Πηγή: CNN Greece, Νικόλ Παπάζογλου)

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας. Προηγήθηκε απειλητικό τηλεφώνημα στην Εφημερίδα των Συντακτών στο οποίο άγνωστος προειδοποιούσε ότι σε μισή ώρα θα εκραγεί βόμβα στο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη» στην οδό Ιπποκράτους 112.

Σε δεύτερο τηλεφώνημα στο zougla.gr ο άγνωστος προειδοποίησε ότι θα εκραγεί η βόμβα σε 15 λεπτά. «Δεν είναι φάρσα. Πες στην αστυνομία ότι θα μαζεύει ανθρώπους από τα παράθυρα» φέρεται να είπε ο άνδρας που τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο zougla.gr.

ek2

(Πηγή: CNN Greece, Νικόλ Παπάζογλου)

Η έκρηξη έγινε δέκα λεπτά μετά από την ώρα που είχαν υποδείξει οι δράστες, είτε λόγω προβλήματος της κατασκευής είτε λόγω επιλογής τους να πουν ψέμματα. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μία πλαστική σακούλα κάτω από σταθμευμένο αυτοκίνητο αστυνομικού.

Στο σημείο αμέσως έφτασε κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών για να διεξάγει και να διαλευκάνει την επίθεση.

ek3

(Πηγή: CNN Greece, Νικόλ Παπάζογλου)

Το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη» υπέστη μεγάλες ζημίες, όπως και παραπλήσιο κομμωτήριο, ενώ από το οστικό κύμα σημειώθηκαν υλικές ζημιές ακόμη σε καταστήματα στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Βίντεο από κάτοικο της περιοχής

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της κ. Τσατάνη, Θέμης Σοφός, είχε εξ' αρχής ενημερώσει πως η επίθεση προοριζόταν για την πελάτη του.

«Αν και είχε ζητήσει αύξηση των μέτρων φυλάξεως παρά ταύτα η ελληνική πολιτεία μείωσε την φύλαξή της αφαιρώντας κάποιους από τους φύλακες» ανέφερε και συνέχισε:

«Είχε υποβληθεί από την κυρία Εισαγγελέα ένσταση η οποία ουδέποτε απαντήθηκε. Με τη μείωση της φύλαξής της ο κίνδυνος αυξήθηκε και απόψε είχαμε το αποτέλεσμα της έκρηξης ενός εκρηκτικού μηχανισμού από τον οποίο κινδύνευε η ζωή της ίδιας και των κατοίκων που κατοικούν πέριξ της οικίας της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ