ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από το υπ. Εργασίας (pics)

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ έξω από το υπ. Εργασίας (pics)
CNN GREECE

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Μέλη του ΠΑΜΕ βρέθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και ζήτησαν να μην τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ συναντήθηκαν με την υπουργό Εργασίας κ. Έφη Αχτσιόγλου. Ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένοι, καθώς σύμφωνα με του ίδιους από τις ασαφείς απαντήσεις της συμπεραίνουν ότι θα αποδεχθεί τις ομαδικές απολύσεις.

H απόφαση, με αφορμή την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για τις ομαδικές απολύσεις καθώς κρίνει ότι το σημερινό πλαίσιο που προβλέπει την κρατική προέγκριση ομαδικών απολύσεων σε μια επιχείρηση, πριν αυτές πραγματοποιηθούν δεν αντίκειται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με την προϋπόθεση ότι το εν λόγω πλαίσιο δεν βάζει εμπόδιο στο να προχωρούν οι ομαδικές απολύσεις όπως αυτές αποφασίζονται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

PAME

Το Δικαστήριο έκρινε πως το πρώτο από τα τρία κριτήρια που επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εμποδίζει ομαδικές απολύσεις δεν μπορεί καν να γίνει δεκτό, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι διατυπωμένα με τρόπο «υπέρμετρα γενικό και ασαφή». Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εκτάκτως να παρακάμψει τις ευρωπαϊκές οδηγίες με το επιχείρημα ότι η ανεργία είναι πολύ υψηλή και περνά οξεία οικονομική κρίση.

Έτσι με την απόφαση αυτή ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου» για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Στην ΑΓΕΤ Ηρακλής υπενθυμίζεται πως απολύθηκαν 236 εργαζόμενοι μετά από λουκέτο που μπήκε σε εργοστάσιο στην Χαλκίδα.

PAME 2 copy copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ