ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Μουζάλας: «Δεν υπάρχουν απεργοί πείνας, κακή η υπηρεσία των αλληλέγγυων» (vids&pics)

Γ. Μουζάλας: «Δεν υπάρχουν απεργοί πείνας, κακή η υπηρεσία των αλληλέγγυων» (vids&pics)
CNN Greece

Με ένταση και διαπληκτισμούς συνοδεύτηκε η αυτοψία του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα λίγο μετά τις 10 το πρωί στη δομή του Ελληνικού. Από χθες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είχαν πει ότι ξεκινούν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης τους.

Ο κύριος Μουζάλας αφού κατάφερε να μπει μέσα στον χώρο, έχοντας προηγουμένως επί μισή ώρα παραμείνει μπροστά στην κλειστή πόρτα όπου πρόσφυγες και μετανάστες σπρώχνονταν και διαπληκτίζονταν – κάποιοι εκ των οποίων με τα μικρά τους παιδιά στην αγκαλιά – κατευθύνθηκε σε κλειστό χώρο για να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Δεν συνοδευόταν από δικούς του αστυνομικούς αλλά από εκείνους που φρουρούν τη δομή.

Τα πρώτα του λόγια ήταν ότι απεργοί πείνας δεν υπάρχουν, ότι όσα μεταδόθηκαν σχετικώς είναι ψευδείς ειδήσεις από παραπλανηθέντα, από άτομα εντός δομής και οργανώσεις αλληλέγγυων τις οποίες κατήγγειλε για κακές υπηρεσίες, ΜΜΕ.

Είπε ότι αντιλαμβάνεται τον «πόνο και την δυσκολία αυτών ανθρώπων», γίνεται προσπάθεια «με τις δυνάμεις που έχουμε να απαλύνουμε κατάσταση» αλλά «δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση νόμων για να περάσουν χειραγωγημένα περιστατικά όπως το σημερινό».

«Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος είναι ελεύθερος να φύγει, αλλά θα υποστεί τις συνέπειες», συνέχισε και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τα περί απεργίας πείνας τα μαγειρεία την ώρα που μπήκε στη δομή συνοδεία των δημοσιογράφων λειτουργούσαν ενώ με αιχμή το αν τα προσφυγόπουλα πηγαίνουν ή όχι στο σχολείο σημείωσε: «Την ώρα που φώναζαν θέλουμε σχολείο για τα παιδιά, τα σχολικά ήταν έξω για να τα παραλάβουν. Τα δικά σας τα παιδιά δεν έρχονται σχολικά να τα πάρουν. Υπάρχουν ελληνικές οικογένειες που δεν έχουν φαγητό ούτε θέρμανση».

final 3 copy
final 4

Τι έχει συμβεί από χθες

Υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρίσκονται έξω από τη δομή και δηλώνουν πως θα απαγορεύσουν στα συσσίτια να μοιραστούν στις δομές, ενώ αυτά που ζητούν είναι ζεστό νερό, πλυντήρια για να πλένουν τα ρούχα τους, καλύτερο φαγητό, ιατρική περίθαλψη αλλά και σχολεία για όλα τα παιδιά.

nikol1
nikol 2
nikol 3

Παράλληλα οι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα καθώς όπως λένε έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι χωρίς τα στοιχειώδη και γι’ αυτό ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

nikol 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ