ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΚΑ: «Εξαφανίστηκαν» ασφαλισμένοι από το νέο υπερταμείο

ΕΦΚΑ: «Εξαφανίστηκαν» ασφαλισμένοι από το νέο υπερταμείο
(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Αλαλούμ επικρατεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς κατά την διαδικασία της μεταφοράς δεδομένων στο υπερταμείο, «χάθηκαν» πολύτιμα στοιχεία των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους από το οργανωτικό και διοικητικό χάος που έχει προκληθεί στον οργανισμό.

Δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του υπερταμείου, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι εργαζόμενοι μοιάζουν εκτός ελέγχου. Τα προβλήματα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, είναι δεκάδες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης είναι το γεγονός, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, ότι το Μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτούργησε, ούτε λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Έχουν γίνει τεράστια λάθη κατά τη μεταφορά δεδομένων από τα μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασφαλισμένων γυναικών με συνωνυμία, τα μητρώα των οποίων συγχωνεύθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει για το σύστημα μόνο η μία...

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το αλαλούμ αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά τη λειτουργία, όχι μόνο των εφαρμογών του Μητρώου, αλλά και των συντάξεων, της ανακεφαλαίωσης και των παροχών, να υπάρχει αναστολή της διαδικασίας για την απόδοση σύνταξης θανάτου και εξόδων κηδείας, αλλά και «πάγωμα» στην υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, λόγω των λαθών και σε ορισμένες περιπτώσεις της ανυπαρξίας μητρώου.

Στο οργανωτικό χάος προστίθενται και προβλήματα... καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα η έλλειψη βενζίνης, που έχει ακινητοποιήσει τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του ΙΚΑ, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα στη διακίνηση της αλληλογραφίας, ενώ η έλλειψη χαρτιού στον ΟΑΕΕ οδηγεί κάποιες χιλιάδες ασφαλισμένους σε περαιτέρω αναμονή για τη σύνταξή τους.

Διαβάστε επίσης:

ΕΦΚΑ: Σε ποιές κατηγορίες χορηγείται ασφαλιστική κάλυψη για το 2017

Πώς θα πληρωθούν οι εισφορές του ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Πλήθος σφαλμάτων στα εκκαθαριστικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ