ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή πρόσκληση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών την Κυριακή για την παρατήρηση του Δία

Ανοιχτή πρόσκληση από το Αστεροσκοπείο Αθηνών την Κυριακή για την παρατήρηση του Δία
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προσφέρει την ευκαιρία στους φίλους της αστρονομίας να παρατηρήσουν τα ξημερώματα της Κυριακής μεταξύ 1 π.μ. και 3 π.μ. τον Δία και κάποιους από τους δορυφόρους του μέσα από τον φακό του τηλεσκοπίου Δωρίδη που χρονολογείται από το 1902.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δει κάποιος τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος και αυτή η ώρα είναι η κατάλληλη για τον Δία που τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ανατέλλει, δημιουργώντας λεπτές χρωματιστές γραμμές από τα αέρια της ατμόσφαιράς τους.

Ακόμα πάντως και αν τα σύννεφα εμποδίσουν το οπτικό ταξίδι μέχρι τον Δία, η βραδινή περιήγηση στο Αστεροσκοπείο είναι μια εξαιρετική εμπειρία όχι μόνο για το κτίριο Σίνα, αλλά και για τη Θόλο και το εντυπωσιακό χειροκίνητο τηλεσκόπιό τη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανοιχτή πρόσκληση για μεταμεσονύκτια παρατήρηση του ουρανού. Πέρυσι τον Μάιο, δεκάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αστεροσκοπείου να δουν την έκλειψη Σελήνης 3 με 6 το πρωί.

Για όσους δεν θέλουν να ξενυχτήσουν, πάντως, υπάρχει και η επιλογή να πάνε σε μία από τις τρεις πάγιες εβδομαδιαίες απογευματινές ξεναγήσεις, που είναι επίσης δημοφιλείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ