ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Λευκάδα: Δυο οι νεκροί, μεγάλες οι ζημιές

Σεισμός στη Λευκάδα: Δυο οι νεκροί, μεγάλες οι ζημιές
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.1 Ρίχτερ στη Λευκάδα. Πρόκειται για δύο γυναίκες. η μία στο χωριό Αθάνι και η άλλη στον Πόντη Βασιλικής. Και οι δύο άφησαν την τελευταία τους πνοή όταν καταπλακώθηκαν. Κυβερνητικό κλιμάκιο φθάνει αυτήν την ώρα με super puma στη Λευκάδα.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων μιλά στο CNN Greece

[17:45]

Πιθανότητα για νέες κατολισθήσεις διαπίστωσε το ΙΓΜΕ στη Λευκάδα, ύστερα από αυτοψία κλιμακίου επιστημόνων, που αξιολόγησε την κατάσταση των πετρωμάτων στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό πρωινό σεισμό, μεταδίδει το ΑΠΕ.

[17:20]

Ο δήμαρχος της Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι τα παλιά κτίρια είναι αυτά που επλήγησαν ιδιαίτερα καθώς τα νεότερα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τον αντισεισμικό κανονισμό ενώ σημείωσε ότι από αύριο θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.

[14:40]

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, δέκα σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα στο χωριό Ερισσό, στη βόρεια Κεφαλονιά, μετά το μεγάλο σεισμό στη Λευκάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κάτοικοι των σπιτιών θα φιλοξενηθούν σε πανδοχείο της περιοχής για να περάσουν εκεί τη νύχτα.

[12:20]

Σοβαρές υλικές ζημιές στην Ιθάκη σε εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα. Το οδικό δίκτυο του νησιού έχει κοπεί σε πολλά σημεία, λόγω των πολλαπλών κατολισθήσεων.

[11:30]

Κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, μεταβαίνουν στη Λευκάδα για επιτόπια αυτοψία και συντονισμό των υπηρεσιών

[11:12]

Ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους της Λευκάδας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους και σε ανοιχτούς χώρους.

[10:44]

H γυναίκα έχασε στη Βασιλική έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Πολλά προβλήματα δημιούργησε ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού της Λευκάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, τις οποίες αναμεταδίδει το ΑΠΕ, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

[10:23]

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 09:10 το πρωί στη Λευκάδα.Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

[10:00]

Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί. Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη Λευκάδα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε ένταση 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, το επίκεντρο προσδιορίζεται 23 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας και στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος Κ. Παπαζάχος στην εκπομπή του Γιώργου παπαδάκη στον ΑΝΤ1, "το ρήγμα αυτό δίνει ισχυρότατους σεισμούς. Eκ των πραγμάτων θα έχουμε δραστηριοποίηση κι άλλων ρηγμάτων στην περιοχή. Είναι το βασικότερο ενεργοποιημένο ρήγμα στην περιοχή. Ο σεισμός είναι σχετικά επιφανειακός και το επίκεντρο είναι 23 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Η περιοχή είναι προστατευμένη καθώς τα κτίρια έχουν κατασκευαστεί με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές λόγω του σεισμογενούς χαρακτήρα της περιοχής.

Καταστηματάρχης της περιοχής δήλωσε στο CNN Greece ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα ή ζημιές στο κέντρο του νησιού.

Ακούστε τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτου στο CNN Greece αλλά και την μαρτυρία του δημοσιογράφου του Ionian Tv, Γιώργου Γεωργιάδη από τη Ζάκυνθο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ