ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν τον συνοδό του τρομοκράτη της Λέρου

Ψάχνουν τον συνοδό του τρομοκράτη της Λέρου
Αστυνομικός ελέγχει αυτοικίνητο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ΕUROKINISSI

Οι γαλλικές και οι ελληνικές αρχές αναζητούν τον συνοδό του τρομοκράτη καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι ταξίδευαν μαζί. Με βάση τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από την Λέρο στον Πειραιά ο τρομοκράτης συνοδευόταν από ένα άτομο αφού έκαναν κοινή κράτηση για να ταξιδέψουν.

Στην Αθήνα, ερευνάται η παρουσία του ατόμου που διευκόλυνε την διέλευση του Ahmad Almohammad, του βομβιστή της Γαλλίας, από την Λέρο στο Παρίσι .Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές εντοπίζεται ύποπτος που τον συνόδευσε ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά, ενδεχομένως και ως τη Γαλλία.

Στο ονοματεπώνυμο ωστόσο του υπόπτου εντοπίζονται, όπως επισημαίνεται αναγραμματισμοί, ως προς τα στοιχεία τα οποία διαβιβάζουν οι Γαλλικές Αρχές.

Από την πρώτη έρευνα προκύπτει ότι ο ύποπτος είχε φθάσει στη Λέρο στις αρχές Αυγούστου και περίμενε τον Αλμοχάμαντ παραμένοντας στο νησί. Ταξίδεψαν μαζί στον Πειραιά όπου και στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του.

Παράλληλα, οι Γάλλοι αναζητούν πληροφορίες για δύο υπηκόους βορειοευρωπαϊκής χώρας, για τους οποιους προκύπτουν ενδείξεις ότι είχαν ενεργό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και παραμένουν ασύλληπτοι καθώς δεν έχουν προκύψει στοιχεία για ενεργό δράση ή εμπλοκή τους.

Τα στελέχη της Αντιτζιχαντιστικής ομάδας που δραστηριοποιειται αναζητούν πιθανά ίχνη υπόπτων, σε πληροφοριακή συνδρομή, ενεργοποιώντας δίκτυα συλλογής πληροφοριών και «πηγών» σε χώρους συγκέντρωσης αλλοδαπών, πλατείες και παράνομα τζαμιά.
Σε ότι αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων οι ελληνικές αρχές σημειώνουν ότι υπάρχουν αναφορές για μεγάλο αριθμό κλεμμένων από νεκρούς στα μέτωπα του πολέμου ή απολεσθέντων κενών διαβατηρίων από τη Συρία, τα οποία εντοπίζονται παραποιημένα, που δεν αποκλείεται να εχουν χρησιμοποιηθεί και από μέλη του ISIS για το πέρασμά τους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» εντοπίστηκαν στην Κω δύο Σύροι, οι οποίοι έχουν μπει στο μικροσκόπιο για τυχόν σχέσεις τους με τον ISIS. Στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα, μαχαίρια, σημαία του ISIS και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με καλυμμένα πρόσωπα. Σε μία από τις φωτογραφίες ο ένας από τους δύο Σύρους υπόπτους απεικονίζεται να ποζάρει μπροστά σε μία μαύρη σημαία του ISIS. Δήλωσαν ότι είναι αντίπαλοι του Άσαντ, αλλά πως δεν έχουν σχέσεις με το ISIS.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στον Ελέυθερο Τύπο ότι οι δύο ύποπτοι δεν υπάρχουν καταχωρημένοι στις λίστες των αναζητούμενων μελών του ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ