ΕΛΛΑΔΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές και οι παρατάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματικές και οι παρατάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ
EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Λίγα 24ωρα μετά τη βόμβα από το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα στις επικουρικές και κύριες συντάξεις κατά 18% από το 2019, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών την Τετάρτη προσανατολίστηκε προς την αντισυνταγματικότητα της παράτασης χιλιάδων συμβασιούχων των ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα, αντισυνταγματικές κρίθηκαν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι παρατάσεις στις συμβάσεις των συμβασιούχων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά τόσο τις παρατάσεις των εν λόγω συμβάσεων, όσο και τις μονιμοποιήσεις των επί συμβάσει υπαλλήλων.

Αυτή η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία αποκλείει ουσιαστικά τη δυνατότητα παρατάσεων στις συμβάσεις των συμβασιούχων των ΟΤΑ –υπολογίζονται σε περίπου 15 χιλιάδες– που είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους (επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου), παράγει συνέπειες για τους χιλιάδες συμβασιούχους των ΟΤΑ, καθώς απαγορεύει και την πληρωμή τους για όσο χρόνο κρίνεται ότι οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Δηλαδή, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι δεν μπορούν καν να πληρωθούν όσοι συμβασιούχοι παρείχαν έργο με παράταση, έστω για έναν χρόνο, των συμβάσεών τους, κατά παράβαση του Συντάγματος, ενώ εμποδίζει τόσο την παράταση των συμβάσεών τους όσο και τη μονιμοποίησή τους.

Πάντως οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν ολοκληρώσει την διάσκεψη επί του εν λόγω θέματος, η οποία θα συνεχιστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ