ΕΛΛΑΔΑ

Κενό ασφαλείας στη Βουλή; Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο

Κενό ασφαλείας στη Βουλή; Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/φωτογραφια αρχείου

Το ενδεχόμενο ύπαρξης κενού ασφαλείας στο πιο καλά φρουρούμενο αλλά και ελεγχόμενο σημείο της Αθήνας, τη Βουλή των Ελλήνων, έχει προκαλέσει ερωτηματικά και ανησυχία στις Αρχές.

Από την πρώτη στιγμή, ο αστυνομικός φρουρός του Λουκά Παπαδήμου είχε πει ότι ο παγιδευμένος φάκελος των τρομοκρατών που ανεφλέγη και τραυμάτισε τον πρώην πρωθυπουργό, είχε ελεγχθεί κατά την πάγια τακτική, στο ειδικό μηχάνημα x Ray της Βουλής, από αστυνομικό που υπηρετεί στο κοινοβούλιο.

Και ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει αρχίσει πυρετώδης έρευνα για το πώς έγινε αυτό το λάθος και δεν εντοπίστηκε ο φάκελος-παγίδα, οι Αρχές προσπαθούσαν να διαπιστώσουν την αλήθεια στα λεγόμενα του αστυνομικού φρουρού, καθώς ο υπεύθυνος αστυνομικός για τη φύλαξη της Βουλής επέμενε ότι ποτέ δεν ελέγχθηκε ο φάκελος στα μηχανήματα του κοινοβούλιο, αφήνοντας να πλανιέται και το ερώτημα αν πράγματι είχε πάει στη Βουλή ο φρουρός του κ. Παπαδήμου.

Όταν πια ήρθε επιβεβαίωση από τις κάμερες ασφαλείας, ότι πράγματι ο αστυνομικός του κ. Παπαδήμου πήγε στη Βουλή, τότε άρχισαν τα τεράστια ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας στο κτίριο του Κοινοβουλίου.

Η αρμόδια υπηρεσία που έχει αναλάβει την έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέρμα την υπόθεση και ήδη ψάχνει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.

Ποιος ήταν ο αστυνομικός που είχε βάρδια τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα στο μηχάνημα ελέγχου στη Βουλή;

Ήταν από τους πιστοποιημένους αστυνομικούς για να χειρίζεται το μηχάνημα;

Παρά το γεγονός ότι τα x Ray στη Βουλή είναι παλιάς τεχνολογίας και άρα δεν διαθέτουν ηχητικό σύστημα όταν κάτι ύποπτο υπάρχει στο δέμα, αποτυπώνει όμως ακτινογραφικά και καθαρά τα καλώδια και τη μπαταρία ενός εκρηκτικού μηχανισμού. Αρκεί κάποιος να παρακολουθεί με προσοχή.

Υπάρχει σαφής εντολή από τους υπεύθυνους για την ασφάλεια της Βουλής, να δίνουν στην είσοδο που υπάρχει το X Ray, την αστυνομική τους ταυτότητα που γράφει και τον αριθμό μητρώου, οι φρουροί των πολιτικών προσώπων που πηγαίνουν για να ελέγξουν την αλληλογραφία τους;

Υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει σφραγίδα από τη Βουλή σε όποιο φάκελο ελέγχεται ώστε να γνωρίζουν όταν τους παραλαμβάνουν οι φρουροί αστυνομικοί, ότι πράγματι έχουν ελεγχθεί;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι, ενώ θα πρέπει γρήγορα να καλύψουν τα όποια κενά υπάρχουν, καθώς ο φόβος για νέες αποστολές τρομοδεμάτων παραμένει μεγάλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ