Μόνο πρόστιμο για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι του Χριστόδουλου Ξηρού στον Κορυδαλλό
Πηγή: EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Με δύο αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας άλλαξε τις πειθαρχικές ποινές που είχαν επιβληθεί στους διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού, Ιωάννη Ανέστη και Μαρίας Στέφη, για το πρωτοχρονιάτικο πάρτι του Χριστόδουλου Ξηρού με τα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς στην Ε' πτέρυγα των φυλακών, το 2013.

Αναλυτικά, ο υποβιβασμός ενός βαθμού που είχε επιβληθεί στους δύο διευθυντές των φυλακών Κορυδαλλού μετατράπηκε σε πρόστιμο, ίσο με τις αποδοχές έξι μηνών για τον καθένα, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Στις αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας αναφέρει ότι σε εκείνο το πάρτι, αλλά και επί τρία χρόνια (Νοέμβριος 2011-Δεκέμβριος 2013) ήταν «σύνηθες φαινόμενο οι πολυάριθμες μετακινήσεις» του Χριστόδουλου Ξηρού προς την πτέρυγα των Πυρήνων της Φωτιάς. Επίσης, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου των 16 βιβλίων εισόδου-εξόδου της Α' και Ε' πτέρυγας προέκυψε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός η πρώτη φορά που επισκέφθηκε την Α' πτέρυγα ήταν στις 5 Νοεμβρίου 2011 και παρέμεινε εκεί δύο ώρες. Υπήρξαν και ημέρες που επισκεπτόταν την εν λόγω πτέρυγα ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Οι επισκέψεις του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα των Πυρήνων επιβεβαιώθηκε και από τις καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις: «Ο Ξηρός τακτικότατα μετέβαινε και πραγματοποιούσε επισκέψεις στην Α' πτέρυγα των φυλακών, συγχρωτιζόμενος με τους εκεί κρατούμενους... Οι δε μεταβάσεις αυτές λάμβαναν χώρα μέσω του αρχιφυλακείου, το οποίο ήταν ενήμερο και τις επέτρεπε».

Συγκεκριμένα, η αλλαγή του χρόνου το 2013 γιορτάστηκε με πάρτι που πραγματοποιήθηκε στην Α' πτέρυγα και τελείωσε 2 ώρες και 10 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα. Χαρακτηριστικά τονίζεται: «Περί ώρα 17:55 της 31ης Δεκεμβρίου 2013 ο Ξηρός εξήλθε από την Ε' πτέρυγα με προορισμό το αρχιφυλακείο, ύστερα από αίτημά του για ακρόαση του αρχιφύλακα υπηρεσίας. Ο Ξηρός ζήτησε από τον αρχιφύλακα να του επιτραπεί να μεταβεί στην Α' πτέρυγα για να συναντήσει και να ανταλλάξει ευχές με κρατουμένους που γνωρίζει, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τους κρατούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", με τους οποίους, ούτως ή άλλως, συγχρωτιζόταν καθ' όλο το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο μετέβαινε στην Α' πτέρυγα. Ο αρχιφύλακας επέτρεψε την ικανοποίηση του αιτήματος του Ξηρού, ο οποίος μετέβη και παρέμεινε στην Α' πτέρυγα. Μετά την αλλαγή του χρόνου, μία ομάδα κρατουμένων στην Α' πτέρυγα μαζί με τον Ξηρό παρέμειναν στους κοινόχρηστους χώρους και στα καρτοτηλέφωνα, προκαλώντας καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κλεισίματος των κελιών που βρισκόταν σε εξέλιξη, πλην όμως, προς αποφυγή δημιουργίας έντασης και λόγω του ότι στον εξωτερικό χώρο της φυλακής υπήρχε συγκέντρωση ατόμων προσκείμενων στον αντιεξουσιαστικό χώρο, το προσωπικό δεν προέβη σε ενέργειες για τη βίαιη απομάκρυνση του Ξηρού από την Α' πτέρυγα. Επέδειξε (το προσωπικό) στάση αναμονής, η οποία επέτρεψε τη σταδιακή επιστροφή όλων των κρατουμένων της Α' πτέρυγας στα κελιά τους και το κλείσιμο των κελιών περί ώρα 2:10 π.μ. την 1.1.2014, χρόνο κατά τον οποίο επέστρεψε και ο Ξηρός στην Ε' πτέρυγα, η οποία, όσον αφορά τους λοιπούς κρατούμενους, είχε κλείσει νωρίτερα, περί ώρα 1:05 π.μ.».

Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, που γνωστοποίησαν το γεγονός, ο Ιωάννης Ανέστης και η Μαρία Στέφη (η δεύτερη αντικατέστησε τον πρώτο), με απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, τιμωρήθηκαν με υποβιβασμό ενός βαθμού για «το παράπτωμα της αμέλειας ή της ατελούς εκπληρώσεως του υπηρεσιακού καθήκοντος». Για το ίδιο πειθαρχικό αδίκημα τιμωρήθηκαν οκτώ αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες, κ.λπ., με ποινή στέρησης αποδοχών τεσσάρων μηνών, ενώ άλλοι τόσοι απηλλάγησαν.

Οι δύο διευθυντές προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που τους επιβλήθηκε. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, αφού έλαβε υπόψη του όλα τα στοιχεία του πειθαρχικού φακέλου, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε το πειθαρχικό παράπτωμα, της θέσης που κατείχαν και την πολύ καλή υπηρεσιακή εικόνα τους, μετέτρεψε την ποινή του υποβιβασμού ενός βαθμού και έκρινε ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή του προστίμου, ίσου με τις αποδοχές έξι μηνών.

Διαβάστε επίσης