ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Ιταλία: Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί γιατί τα 4 Ρίχτερ ήταν καταστροφικά (aud)

Σεισμός Ιταλία: Ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί γιατί τα 4 Ρίχτερ ήταν καταστροφικά (aud)
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / SERENELLA MATTERA

Ο σεισμός στην Ιταλία που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε δυσανάλογα μεγάλες ζημιές σε σχέση με το μέγεθός του. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί στο CNN Greece τους λόγους για τους οποίους ένας σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άφησε πίσω του δύο νεκρούς και δεκάδες καταστροφές στο νησί Ίσκια, έξω από τη Νάπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

Πρώτον, είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό μικρού εστιακού βάθους, γύρω στα 4 χλμ.

Δεύτερον, ο σεισμός εκδηλώθηκε σε ένα καθαρά ηφαιστειακό περιβάλλον, όπου οι σεισμοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι.

Τρίτον, ο δομημένος ιστός στην επιφάνεια, σε αυτό το ηφαιστειακό νησί, ήταν ιδιαίτερα τρωτός σε τέτοιου είδους σεισμικές κινήσεις.

«Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με έναν καθαρά ηφαιστειακό σεισμό ο οποίος είχε ιδιαίτερα μεγάλες καταστροφές στην επιφάνεια, λόγω κυρίως του ηφαιστειακού πλαισίου στο οποίο αναπτύσσονται αυτά τα γεγονότα» ανέφερε ο καθηγητής.

Όσο για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό υπογράμμισε ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση» και εξήγησε:

Οι ηφαιστειακοί σεισμοί δεν διακρίνονται για ένα μεγάλο γεγονός και στη συνέχεια για μικρότερα γεγονότα. Όλα τα γεγονότα είναι παρόμοια και διατάσσονται σε μία ευθεία η οποία είναι το ρήγμα το οποίο διατρέχει τον σεισμικό κώνο ή τον κύκλο που περιγράφει τον σεισμικό κώνο και διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης ο Ευθύμιος Λέκκας ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στο νησί Ίσκια δεν μπορεί να επηρεάσει «σε καμία περίπτωση» τον ελληνικό χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ