ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Νίκος Σύψας στο CNN Greece: Αναμένεται έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες

Newsroom

Συστάσεις προς τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν ασκόπως και αλόγιστα τις προστατευτικές μάσκες, καθώς αυτές αφορούν μόνον άτομα που νοσούν και καλούνται να προστατέψουν το περιβάλλον τους, απηύθυνε την Τρίτη μέσω του CNN Greece o καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, αναφερόμενος στο ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Παρακαλώ να φυλάξουμε τις μάσκες για τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, τις οποίες θα τις χρειαστούν όλες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι πολίτες πρέπει να φέρουν μάσκα μόνον όταν είναι άρρωστοι», υπογράμμισε ο κ. Σύψας, μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του CNN Now και τη δημοσιογράφο, Αμαλία Κάτζου.

Ερωτηθείς για την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Σύψας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

«Θα έχουμε μία έξαρση, μία συρροή κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες. Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η έξαρση, δηλαδή πόσος θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τα οποία θα συρρεύσουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το βαθμό διασποράς του ιού στον ελληνικό πληθυσμό», σημείωσε ο ειδικός λοιμωξιολόγος.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι η ώρα ο καθένας μας να κάνει ό,τι μπορεί, για να μη διασπαρεί ο ιός. Όσο μικρότερη η διασπορά, τόσο μικρότερες ζημιές θα πάθουμε. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης του καθενός μας, έτσι ώστε καθένας να γίνει μια ασπίδα, για να μη διασπαρεί ο ιός», πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Παράλληλα, σε ερώτηση εάν και κατά πόσον επηρεάζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επηρεάζουν τη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, την περαιτέρω εξέλιξη του κορωνοϊού, ο ίδιος είπε: «Δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι πώς συμπεριφέρεται ο ιός ανάλογα με τη θερμοκρασία, με την έννοια ότι ένας καινούργιος ιός που εμφανίζεται για πρώτη φορά, δεν είμαστε βέβαιοι τι ακριβώς θα κάνει. Πάντως, όταν πέφτει η θερμοκρασία, τείνουμε να κλείνουμε τα παράθυρα, τείνουμε να μην αερίζουμε καλά το σπίτι μας, γεγονός που ενδεχομένως να εντείνει λίγο τη διασπορά του ιού. Γι’ αυτό τον λόγο, ακούμε αυτό που λέει η πολιτεία: μένουμε στα σπίτια μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ