Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις για τη δράση του 35χρονου λοχαγού Νίκου Μεταξά, με τις Αρχές να προσπαθούν να λύσουν το «κουβάρι» της πρωτοφανούς για τη χώρα υπόθεσης. 

Ο «Ορέστης» και οι συζητήσεις περί serial killer -ή μανιακού δολοφόνου- έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, δύο γυναίκες – η Marry Rose και η Arian Palanas Lozano- έχουν εντοπιστεί νεκρές σε φρεάτιο στο Μιτσερό της Λευκωσίας, με τις Αρχές να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα πτώματα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η αστυνομία της Κύπρου εξετάζει εξονυχιστικά λίστα με γυναίκες από τις Φιλιππίνες που έχουν δηλωθεί ως εξαφανισμένες.

Νεκρή θεωρείται πως είναι, επίσης, η 6χρονη κόρη της Marry Rose, χωρίς ωστόσο να έχει εντοπιστεί ακόμη η σορός της.

Ποιοι, όμως, θεωρούνται μανιακοί ή κατά συρροή δολοφόνοι και σε τι διαφέρει η δράση τους;

Παρότι οι απόψεις διίστανται, το FBI αναφέρει πως serial killer θεωρείται τυπικά ένας άνθρωπος που έχει διαπράξει δύο, τρεις ή και περισσότερες δολοφονίες, με στόχο να αισθανθεί μια ιδιαίτερη ψυχολογική ικανοποίηση. Την ίδια ώρα, οι δολοφονίες αυτές θα πρέπει να έχουν διαπραχθεί με διαφορά τουλάχιστον ενός μήνα η μια από την άλλη.

Το FBI αναφέρει ότι τις περισσότερες φορές οι κατά συρροή δολοφόνοι δρουν μόνοι τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουν και συνεργούς.

Τέτοιες δολοφονίες έχουν συχνά και σεξουαλικό κίνητρο, με το FBI να αναφέρει πως οι δράστες μπορεί να αναζητούν τρόπους να εκδηλώσουν το θυμό τους, να κερδίσουν οικονομικά οφέλη ή να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

Υπάρχουν, επίσης, και κοινά στοιχεία στις δολοφονίες: για παράδειγμα τα θύματα μπορεί να είναι του ιδίου φύλου, να προέρχονται από τις ίδιες χώρες ή να έχουν κάποιο άλλο κοινό στοιχείο.

Σημειώνεται δε, πως οι κατά συρροή δολοφόνοι διαφέρουν από τους μακελάρηδες, οι οποίοι μπορεί να σκοτώσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων αλλά έχουν διαφορετικά κίνητρα και δρουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Εγκληματολόγοι ισχυρίζονται πως οι serial killers δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο αλλά έχουν μακρά ιστορία… Μάλιστα, ορισμένοι ισχυρίζονται πως θρύλοι όπως οι λυκάνθρωποι και οι βρικόλακες μπορεί να δημιουργήθηκαν μετά από τη δράση τέτοιων δολοφόνων κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Και ποιοι είναι ορισμένοι από τους πιο γνωστούς serial killers παγκοσμίως;

Δείτε τους 10 πιο γνωστούς μανιακούς δολοφόνους στη gallery του CNN Greece