ΚΟΣΜΟΣ

H πανσέληνος του Αυγούστου ανά τον κόσμο

H πανσέληνος του Αυγούστου ανά τον κόσμο

Ειδυλλιακές είναι οι εικόνες που δημιουργήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας λόγω της ξεχωριστής Αυγουστιάτικης πανσελήνου, που συνδυάστηκε με μερική έκλειψη της Σελήνης.

Η Σελήνη βρέθηκε σε μερική έκλειψη, καθώς εισήλθε μερικώς στην σκιά της γης και σκίασε μικρό μέρος της επιφάνειάς της.

Η μερική έκλειψη ξεκίνησε στις 20:23 όταν η Σελήνη βρισκόταν πάνω από τον ορίζοντα, στις 21:22 πραγματοποιήθηκε το μέγιστο του φαινομένου και στις 22:18 ολοκληρώθηκε η φάση της μερικής έκλειψης, καθώς η Σελήνη βγήκε από την σκιά της Γης.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της Σελήνης τον Άυγουστο είναι ότι πήρε κόκκινη απόχρωση. Όπως εξήγησε στο CNN Greece η Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού, αστροφυσικός και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, «αυτό οφείλεται στην ατμόσφαιρα της Γης. Είναι ένα φαινόμενο ατμοσφαιρικό. Το φως περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης κι όταν η Σελήνη είναι χαμηλά στον ορίζοντα, το πάχος της ατμόσφαιρας που διανύει το φως μέχρι να φτάσει στα μάτια μας, είναι μεγαλύτερο από το αν ερχόταν κατακόρυφα, ψηλά από τον ουρανό. Οπότε διαθλάται το φως, με αποτέλεσμα τα σωματίδια της ατμόσφαιρας που είναι χαμηλά στον ορίζοντα να απορροφούν τα πιο μπλε χρώματα και να αφήνουν να περάσει το κόκκινο φως. Αρκεί να τη δούμε όταν ανατέλλει και είναι χαμηλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ