ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν μας προειδοποίησαν οι Τούρκοι», λέει ο πιλότος που επέζησε

«Δεν μας προειδοποίησαν οι Τούρκοι», λέει ο πιλότος που επέζησε
Russia Today

Δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας το ρωσικό μαχητικό που κατερρίφθη χθες από την πολεμική αεροπορία της χώρας ανέφερε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Russiya 1 ο επιζών πιλότος ο οποίος μάλιστα επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση είτε οπτική είτε ασύρματη.

"Είναι αδύνατο να παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο", είπε ο Κονσταντίν Μουράχτιν και πρόσθεσε:

"Πετούσαμε στα 6.000 πόδια σε πλήρως καθαρό ουρανό και είχε πλήρη έλεγχο της πορείας πτήσης μας σε όλη τη διάρκεια".

Για τις ειδοποιήσεις, μάλιστα, που ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά ότι απηύθυνε προς το πλήρωμα του μαχητικού, ο πιλότος ξεκαθαρίζει ότι "δεν προσαρμόσαμε σε κανένα σημείο την πορεία μας" και πως "εάν ήθελαν να μας προειδοποιήσουν θα μπορούσαν να έρθουν δίπλα μας".

Αποκάλυψε ότι τα βλήματα χτύπησαν το μαχητικό στο πίσω μέρος του και από το πουθενά. "Δεν είχαμε καν χρόνο να κάνουμε ελιγμό για να τα αποφύγουμε", είπε.

Ο πιλότος αναρρώνει στη ρωσική βάση της Λαττάκειας, στη βόρεια Συρία.

Το θέμα της προειδοποίησης των Τούρκων στο μαχητικό αποτέλεσε βασική επιχειρηματολογική γραμμή του υπουργού των Εξωτερικών της Άγκυρας, Τσαβούσογλου στην επικοινωνία που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, ο Τούρκος υπουργός "προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας" λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος "παραβίασε συνολικά για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο", σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Όμως "η επίθεση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη", δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να "επανεξετάσει σοβαρά" τις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Λίγο νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει ότι η χώρα του "δεν έχει" -επίσης- "καμία απολύτως πρόθεση να προκαλέσει μια κλιμάκωση μετά την υπόθεση αυτή".

Αποτρόπαιες εικόνες του πιλότου του μαχητικού που κατερρίφθη, βεβήλωσαν τη σορό του τζιχαντιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ