ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός από τις βομβιστικές επιθέσεις

Σομαλία: Αυξήθηκε ο τραγικός απολογισμός από τις βομβιστικές επιθέσεις
REUTERS/Feisal Omar

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη Σομαλία. Οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, έφτασαν τους 300.

«Επιβεβαιώσαμε ότι 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση. Ο τελικός απολογισμός θα είναι υψηλότερος επειδή εξακολουθούν να αγνοούνται κάποιοι άνθρωποι», δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, στο Reuters ο Αμπντικαντίρ Αμπντιραχμάν, ο διευθυντής της υπηρεσίας ασθενοφόρων της πόλης.

Ο σομαλός υπουργός Πληροφοριών, Αμπντιραχμάν Οσμάν, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 300.

Χθες Κυριακή, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου γνωστοποίησε ότι πέντε εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της επίθεσης.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, αν και οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για ενέργεια της αλ Σεμπάμπ, η οποία είχε ορκιστεί πίστη στην αλ Κάιντα το 2012.

Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως, ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

somalia 3

(REUTERS/Feisal Omar)

Οι επιθέσεις

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη μπροστά από ξενοδοχείο στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Κ5 της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ο οποίος είναι γεμάτος με κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια και καταστήματα.

Δύο ώρες αργότερα ένα άλλο παγιδευμένο όχημα εξερράγη στη συνοικία Μεντίνα της σομαλικής πρωτεύουσας.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι Σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

somalia 1

(REUTERS/Feisal Omar)

somalia 1

(REUTERS/Feisal Omar)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ