ΚΟΣΜΟΣ

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ
REUTERS/Marco Bello

Στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας απένειμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ, για «την ελευθερία του πνεύματος». 

Οι ευρωβουλευτές επέλεξαν την Εθνική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και πολιτικούς κρατουμένους, όπως ο Λεοπόλδο Λόπες και ο Αντόνιο Λεντέσμα.

Το βραβείο Ζαχάροφ, που δημιουργήθηκε το 1988, πήρε το όνομά του από τον αντιφρονούντα Σοβιετικό επιστήμονα Αντρέι Ζαχάρωφ (1921-1989) και απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάθε χρόνο σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ήταν μεταξύ των φαβορί να κερδίσει το βραβείο φέτος, έπειτα από πρόταση των ευρωβουλευτών της κεντροδεξιάς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Φιλελεύθερων (ALDE).

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι επιθυμούσαν με αυτό τον τρόπο να φέρουν στη δημοσιότητα την κατάσταση στη Βενεζουέλα «η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες» σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με «περισσότερους από 130 αντιπολιτευόμενους να έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της χρονιάς και περισσότερους από 500 να έχουν φυλακιστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ