ΚΟΣΜΟΣ

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας
REUTERS/Juan Medina

Την ώρα που ξεκινά η συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας κατά της κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόν απευθύνει έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.

Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Την ίδια ώρα, μια εκ των πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης, λίγη ώρα αφότου η Μαδρίτη ενεργοποίησε το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει τη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενώ όπως σημειώνει το Reuters, τα μέλη του Δικαστηρίου έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Οι αντιδράσεις των ευρωπαίων ηγετών

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε πριν από λίγο ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την "πλήρη στήριξή του". Την ίδια ώρα και η Κύπρος στηρίζει τον Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η ΕΕ δεν έχει ανάγκη από άλλα ρήγματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ