ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία καλούν την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τις ανεύθυνες προκλήσεις

ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία καλούν την Πιονγκγιάνγκ να αποφύγει τις ανεύθυνες προκλήσεις
REUTERS/KCNA

Να απομακρυνθεί από τον «καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο» που έχει πάρει κάλεσαν την Βόρεια Κορέα κορυφαία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, τα οποία πραγματοποίησαν τριμερείς επαφές στη Χαβάη.  

Όπως ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωση του, οι προειδοποιήσεις προς την Πιονγιάνγκ αφορούν το συνεχώς αναπτυσσόμενο πυρηνικό και πυραυλικό σύστημα της χώρας.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ υποδέχθηκε τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στο αρχηγείο της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) στη Χαβάη την Κυριακή και οι αξιωματικοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι αξιωματικοί «κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει ανεύθυνες προκλήσεις που θα επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να απομακρυνθεί από τον καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο της ανάπτυξης» πυρηνικού οπλοστασίου και βαλλιστικών πυραύλων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Συνάντηση εκπροσώπων Κίνας – Νότιας Κορέας

Την ίδια ώρα, ο Λι Ντο-χουν, ο αντιπρόσωπος της Νότιας Κορέας στις εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, και ο ομόλογός του της Κίνας, ο Κονγκ Σουανγιού, πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στο Πεκίνο, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντησή τους θα είναι η πρώτη αφότου οι δύο αξιωματούχοι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους και ακολουθεί την πρόσφατη σειρά συναντήσεων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο αξιωματούχοι θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και θα εξετάσουν τρόπους διαχείρισης της κατάστασης με σταθερό τρόπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ